Na 1. kvalifikacijskem turnirju z mk orožjem postavljeni 3 novi državni rekordi

SD Svečina je 21. in 22. 4. 2018 v Strelskem centru Gaj v Pragerskem organiziralo 1. kvalifikacijski turnir z malokalibrskim orožjem. Kljub temu, da je bil vrhunec sezone z zračnim orožjem na domačih tekmovališčih prejšnji vikend z državnim prvenstvom, so že na prvi tekmi nekateri tekmovalci izstopali z izjemnimi rezultati.

Katarina Fevžer postavila dva nova državna rekorda

V soboto so tekmovali strelci z malokalibrsko puško. Med člani je bil na 50 m leže najboljši Jakob Petelinek (Cerkniško društvo strelk in strelcev) s 615,8 kroga, drugi je bil Dušan Ziško (SD " Koloman Flisar" Tišina) s 611,1 kroga, tretji pa Gregor Gotovina (SD Olimpija) s 609,4 kroga. Med mladinci je bil v isti disciplini Maj Kadunc (SD Trzin) najboljši s 608 krogi, Amadej Slak (SD Grosuplje) je bil drugi s 586,4 kroga, Patrik Jakpiček (SD 1. Pohorski bataljon Ruše) pa tretji s 577,5 kroga.

V konkurenci mladink pa je izstopala kadetinja Katarina Fevžer (SD Slovenske Konjice), ki je s 618 krogi postavila najboljši rezultat dneva in hkrati izboljšala kadetski in mladinski državni rekord v tej disciplini. Urška Hrašovec (SD 1. Pohorski bataljon Ruše) je bila druga s skoraj 10 krogi manj, tretja pa Alja Bračun (SD Olimpija) s 604,7 kroga.

Katarina Fevžer je bila tudi v trojnem položaju z mk puško zelo dobra. Njenih 1155 krogov je pomenilo, da je postavila nov mladinski državni rekord, hkrati pa je bil to drugi najboljši rezultat dneva. Druga najboljša mladinka je bila Urška Hrašovec s 1130 krogi, tretja pa je bila Nuša Špindler (SD Mesto Ljutomer) s 1022 krogi.

Samo po dva tekmovalca sta nastopala v tej disciplini v konkurenci mladincev, članic in članov. Med mladinci je bil Maj Kadunc s 1118 krogi boljši od Patrika Jakopička, ki je zadel 1035 krogov. Za najboljši rezultat dneva je poskrbela članica Urška Kuharič (SD Kovinar Ormož), ki je zadela 1159 krogov, Klavdija Jerovšek pa je zadela krogov manj. Oba tekmovalca v članski kategoriji sta dosegla nekoliko nižje rezultate. Erik Kandare je bil s 1143 krogi za samo en krog boljši od klubskega sotekmovalca Jakoba Petelineka (oba Cerkniško društvo strelk in strelcev).

Poleg tekmovalcev z mk puško so tekmovali tudi člani v disciplini pištola 50 m. 544 krogov je zadel Blaž Kunšek (SD Marok Sevnica), ki je bil najboljši. 3 kroge manj je zadel Franci Ivanc na drugem mestu, Rok Ivanc (oba SD Grosuplje) pa še dva kroga manj. V ekipni konkurenci je bila prijavljena samo ekipa SD Grosuplje (Ivanc F., Ivanc R., Lesar) katere člani so skupaj zadeli 1602 kroga.

Peter Tkalec izboljšal rekord s hitrostrelno pištolo za 15 krogov

V soboto in nedeljo so nastopali tudi tekmovalci s pištolo na 25 metrov. Najboljši rezultat je v disciplini hitrostrelna pištola dosegel Peter Tkalec (SD Dušan Poženel Rečica pri Laškem) s 574 krogi. S tem rezultatom je prejšni državni rekord izboljšal za kar 15 krogov. Drugo mesto je osvojil Jože Čeper (SD Vremščica Vremski Britof) s 543 krogi, tretje pa Andrej Brunšek (SD Dušan Poženel Rečica pri Laškem) s 519 krogi.

Peter Tkalec je bil s pištolo najuspešnejši tekmovalec na tem kvalifikacijskem tekmovanju, saj je poleg državnega rekorda osvojil tudi prva mesta v vseh disciplinah kjer je  nastopal. Tako je bil v disciplini standardna pištola najboljši s 550 krogi, drugi je bil Jože Čeper (542 krogov), tretji pa Andrej Brunšek (518 krogov). V ekipni konkurenci sta bili prijavljeni ekipi SD Grosuplje (Lesar, Habjan, Ivanc) in SD Svečina (Golob, Hlade, Kostanjšek). Boljši so bili tekmovalci iz Grosuplja, ki so zadeli 1491 krogov, ekipa organizatorja pa je zadela 1285 krogov.

V disciplini pištola s središčnim vžigom je zmagal Peter Tkalec (565 krogov), samo 3 kroge je zaostal Jože Čeper, tretji pa je bil s 549 krogi Žiga Habjan (SD Grosuplje). Ekipa SD Grosuplje (Ivanc R., Ivanc F., Habjan) je bila edina prijavljena ekipa v tej konkurenci, njeni člani so zadeli 1495 krogov.

Seveda pa so tekmovale tudi članice v disciplini pištola 25 m. Med 5 tekmovalkami je bila najboljša Denis Bola Ujčič (SD Postojna) s 569 krogi, Jagoda Tkalec je bila druga s 552 krogi, tretja pa je bila Valerija Kufner (obe SD Dušan Poženel Rečica pri Laškem) s 533 krogi.

Rezultati  25m  50m

Fotografije FB SZS