Pokalni prvaki Slovenije v streljanju SD Lotrič Železniki


Na zadnjem turnirju Pokala Slovenije z zračnim orožjem kar nekaj presenečenj

 

Zadnji turnir Pokala Slovenije z zračnim orožjem v sezoni 2017-18, ki ga je organiziralo SD Kidričevo, je zaznamovalo nekaj odsotnosti. Nekaj tekmovalcev namreč tekmuje na Svetovnem univerzitetnem prvenstvu v Kuala Lumpurju v Maleziji in posledično so njihove ekipe dosegle nekoliko slabše rezultate kot drugače. Ravno tako pa so presenetili nekateri tekmovalci, ki so se prvič pojavili na turnirjih za Pokal Slovenije.

 

DRŽAVNA PIONIRSKA LIGA

 

Tija Šiles in Luka Lukić pokalna prvaka v pionirski kategoriji


Na zadnjem turnirju so bile pionirke zelo izenačene. S 183 krogi je zmagala Špela Pišljar (SD Postojna). Naslednje tri tekmovalke pa so imele krog manj. Na koncu je srebrno medaljo osvojila Meta Dobrovoljc (SD Vrhnika), bronasto pa Manca Košir (SD Gorenja Vas). Tija Šiles (SD Kisovec) je kljub temu, da je na 6. turnirju Pokala prijateljstva v Kidričevem s 181 krogi  osvojila 5. mesto, z odličnimi uvrstitvami na prejšnjih turnirjih prepričljivo osvojila naslov pokalne prvakinje med pionirkami. S 133 točkami je bila za 12 točk boljša od Mance Košir, tretje mesto pa je osvojila Meta Dobrovoljc s 117 točkami.

Ekipna zmaga na zadnjem turnirju je šla v SD Postojna (Pišljar, Bola Ujčič, Brecelj), drugo mesto so osvojile strelke SD Dušan Poženel Rečica pri Laškem (Kalin Z., Kalin I., Zupanc), tretje pa ekipa SD Kovinar Ormož (Zidarič, Voljč, Prejac). Tudi v skupnem seštevku Pokala prijateljstva je bila najboljša ekipa SD Postojna s 104 točkami, 3 točke manj so imele tekmovalke SD "Koloman Flisar" Tišina, tretje pa so bile tekmovalke SD Trzin (na fotografiji zgoraj).

 

V konkurenci pionirjev je bil v Kidričevem najboljši Anton Korbar (SD Triglav Javornik – Koroška Bela) s 185 krogi. Za drugo mesto sta se do zadnjega strela borila Izak Bolčina (SD Jožeta Mihevca Idrija) in Luka Lukić (SD Trzin). Zaradi več notranjih desetk je 2. mesto osvojil Bolčina, 3. pa Lukić.V ekipni konkurenci so bili tokrat prepričljivo najboljši pionirji SD Triglav Javornik – Koroška Bela (Korbar, Klinar, Pogačnik) s 544 krogi. Ekipa SD Jožeta Mihevca Idrija (Bolčina, Šmit, Mažgon) na drugem mestu je bila s 524 krogi za 1 krog boljša od ekipe ŠD Črenšovci (Kovač, Horvat, Kovač).

Tudi v skupnem seštevku Pokala prijateljstva je bilo zelo napeto, saj se do zadnjega turnirja ni vedelo kdo bo zmagal. Po zadnjem turnirju sta bila na vrhu s 136 točkami izenačena Lukić in Korbar. Naslov pokalnega prvaka je odnesel s sabo Lukić, Korbar je postal podprvak, tretje mesto pa je s 110 točkami osvojil Nik Kralj (SD Kisovec).

V skupnem seštevku Pokala prijateljstva med ekipami je zmagala ekipa SD Trzin z 99 točkami, ekipa OSZ Kočevje je bila druga z 89 točkami, SD Triglav Javornik – Koroška Bela pa tretja z 78 točkami (fotografija desno).

 

DRŽAVNE LIGE MLADIH

 

SD Grosuplje in SD Olimpija izboljšala ekipna državna rekorda


Tako med kadetinjami kot tudi med kadeti z zračno puško je bilo na zadnjem turnirju za vrhu zelo izenačeno. V Kidričevem je drugo zmago sezone v ligi zabeležila Naja Prezelj (SD Lotrič Železniki) s 407,3 kroga. Samo 0,1 kroga manj je imela Katarina Fevžer (SD Slovenske Konjice), ki je osvojila srebrno medaljo. Bron pa si je priborila s 405 krogi Nikita Lenarčič (SD 1. Pohorski bataljon Ruše). Prezljevi je s to uvrstitvijo uspelo osvojiti tudi skupno zmago v Pokalu Slovenije med kadetinjami s 134 točkami. Drugo mesto je osvojila Nikita Lenarčič (SD Lotrič Železniki) z dvema točkama manj, tretja pa je bila Teja Medved (SD Lotrič Železniki) s 122 točkami.

 

Vse je presenetil Mate Kurucz (SD "Jezero" Dobrovnik), ki se je letos prvič pojavil na tekmi lige in uresničil besede Gaja Julija Cezarja: "Veni, vidi, vici". S 404,9 kroga je bil za 0,2 kroga boljši od Patrika Farkaša (ŠSD Murska Sobota). Tretje mesto je osvojil s svojim najboljšim letošnjim rezultatom na ligi (404,6 kroga ) Blaž Lužar (SD Olimpija). Pokalni prvak med kadeti je s 146 točkami postal Jure Sočič (ŠSD Murska Sobota), na drugem mestu je bil s 127 točkami Patrik Farkaš, na tretjem pa Ernest Eman Babača (SD Triglav Javornik – Koroška Bela).

Med ekipami je bila najboljša ekipa kadetinj SD Grosuplje (Slak, Kolenc, Predalič Pulko) s 1201 krogi, kar je novi ekipni državni rekord za kadetinje. Drugo mesto je pripadlo ekipi kadetov SD Olimpija (Lužar, Kušar, Furlan), ki so zadeli 1192,8 kroga in s tem izboljšali ekipni državni rekord za kadete. Tretje mesto so osvojili kadeti ŠSD Murska Sobota (Farkaš, Sočič, Makari), ki so zadeli 1186,2 kroga. Ekipni pokalni prvak je postala ekipa SD Grosuplje z osvojenimi 106 točkami. Boj za drugo mesto sta bili ekipi SD Olimpija in ŠSD Murska Sobota. Obe ekipi sta imeli na koncu 99 točk, srebro pa je pripadlo Ljubljanjčanom zaradi več zadetih krogov v vseh turnirjih oziroma za 0,6 kroga prednosti.

 

Klopčič zabeležil peto zmago v ligi, Borsosova prvič zmagala


Fanni Barsos (SD "Jezero" Dobrovnik) je na svoji prvi ligaški tekmi presenetila ostale mladinke in zmagala z zračno puško z rezultatom 412,6 kroga. Z 0,4 kroga manj je drugo mesto osvojila Nuša Žnidarič (SD Kovinar Ormož), tretje pa Urška Hrašovec (SD 1. Pohorski bataljon Ruše) s 411,1 kroga. Naslov pokalne prvakinje je s prednostjo 18 točk osvojila Urška Hrašovec, drugo mesto je osvojila Nuša Špindler (SD Mesto Ljutomer) s 116 točkami, tretje pa Nuša Žnidarič s 113 točkami (na fotografiji levo).

 

Nejc Klopčič (SD Trzin) je potrdil svoj primat med mladinci še s 5 zaporedno zmago. S 408,9 kroga je bil skoraj 2 kroga boljši od Jana Nagy-ja (ŠD Črenšovci), tretji pa je bil s 406,3 kroga Žan Močnik (SD Trzin). Tudi v skupnem seštevku Pokala Slovenije je zmagal Nejc Klopčič. S 150 točkami je bil za 20 točk boljši od Maja Kadunca (SD Trzin), tretji pa je bil Jan Nagy s 114 točkami.

V ekipni konkurenci je bila najboljša ekipa SD 1. Pohorski bataljon Ruše (Jakopiček, Hrašovec, Osrajnik) s 1206,9 kroga, drugo mesto je osvojila ekipa SD Trzin (Klopčič, Močnik, Podobnik) s 1204,3 kroga, tretje pa SD "Jezero" Dobrovnik (Gavrič, Borsos, Kianec) s 1199,1 kroga. Ekipni pokalni prvak je s 102 točkama postala ekipa SD Trzin, SD 1. Pohorski bataljon Ruše je bil drugi z 88 točkami, SD Mesto Ljutomer pa tretji s 75 točkami.

 

Sara Ščuri in Dejan Jager Pokalna prvaka z zračno pištolo med kadeti


Na zadnjem turnirju sezone je prvo mesto osvojil osvojil Aleš Mitja Janc (SD Marok Sevnica) s 370 krogi. Drugi je bil Dejan Jager (SD Dušan Poženel Rečica pri Laškem) s 365 krogi, Matija Kecelj (SD Domžale) pa tretji s 359 krogi. Pokalni prvak med kadeti z zračno pištolo je postal Dejan Jager s 146 točkami, Aleš Mitja Janc je osvojil drugo mesto s 130 točkami, tretji pa je bil Matija Kecelj (SD Lotrič Železniki) s 125 točkami.


Med kadetinjami z zračno pištolo je bila na 6. turnirju najboljša Sara Ščuri (SK Brežice) s 362 krogi. Presenečenje je pripravila Ula Zelnik Gregorič (SD Gorjanci) s 353 krogi in drugem mestu. Tretja pa je bila Nina Bogša (SD Jože Kerenčič Miklavž pri Ormožu) s 350 krogi. Sara Ščuri je s 142 točkami postala tudi pokalna prvakinja. Tudi drugo mesto je šlo v Brežice, saj ga je osvojila Pia Srpčič s 132 točkami, tretje pa Nina Bogša s 124 točkami.

V ekipni konkureci je bila najboljša ekipa  SK Brežice (Ščuri, Srpčič, Žilić) s 1053 krogi, ekipa SD Dušan Poženel Rečica pri Laškem (Jager, Lukež, Trkulja) je bila druga s 1048 krogi, tretja pa ekipa SD Marok Sevnica (Janc A. M., Kovačič, Janc M.). Tudi v skupnem seštevku Pokala Slovenije je bila najboljša ekipa SK Brežice s 114 točkami, 6 točk manj na drugem mestu ima ekipa SD Dušan Poženel Rečica pri Laškem, tretja pa je ekipa SK Ptuj s 66 točkami (fotografija zgoraj desno).

 

V mladinskih kategorijah z zračno pištolo najboljša Anja Prezelj in Anže Gmajnič

 

Anja Prezelj (SD Lotrič Železniki) je izkoristila odsotnost Klare Smolič in brez prave konkurence zabeležila zmago med mladinkami z zračno pištolo v Kidričevem. S 371 krogi je bila za 10 krogov boljša od Teje Barašin (SD Škofja Loka), ki je osvojila srebrno medaljo. Vita Volgemut (SK Ptuj) pa je s 349 krogi osvojila 3. mesto. V skupnem seštevku Pokala Slovenije sta bili po šestih turnirjih na vrhu s 142 točkami izenačeni Klara Smolič (SD Gorjanci) in Anja Prezelj. Pokalna prvakinja je postala Prezljeva, Smoličeva je bila druga, Teja Barašin pa je bila tretja.

Pri mladincih se je Tadej Širec (SK Ptuj) tretjič pojavil na tekmi in zabeležil tretjo zmago. Tokrat je bil s 383 krogi za kar 19 krogov boljši od Domna Celca (SD Škofja Loka), ki je bil drugi, in Anžeta Gmajniča (SK Brežice), ki je osvojil tretje mesto. V skupnem seštevku Pokala Slovenije sta bila na vrhu izenačena Anže Gmajnič in Matija Demšar (SD Škofja Loka) s 128 točkami. Na koncu je postal pokalni prvak Gmajnič, drugi je bil Demšar, tretji pa Celec.

V ekipni razvrstitvi 6. turnirja v Kidričevem je zmagala ekipa SK Ptuj (Širec, Bezjak, Luževič) s 1089 krogi, 13 krogov manj na drugem mestu je imela ekipa SD Škofja Loka (Celec, Bernik, Barašin), ekipa SD Lotrič Železniki (Medved, Košir, Prezelj) pa s 1069 krogi 3. mesto. V skupnem seštevku Pokala Slovenije v ekipni razvrstitvi v mladinski kategoriji je s 97 krogi zmagala ekipa SD Škofja Loka, 3 kroge manj je imela ekipa SK Ptuj, še dodatne tri kroge manj pa SK Brežice.

 

DRŽAVNE ČLANSKE LIGE

 

Somogyi in Cerkniško društvo strelk in strelcev razred zase

 

Peter Somogyi (SD "Jezero" Dobrovnik) je prišel na pet tekem 1.B lige z zračno puško in zabeležil 5 zmag. Tokrat je bil najboljši s 414,3 kroga. Najbližje mu je prišel Jakob Petelinek (Cerkniško društvo strelk in strelcev), ki je bil drugi s 412,8 kroga, samo 0,8 kroga manj pa je zadel Mitja Černi (SD Gančani). V ekipni razvrstitvi so še šestič zapored zmagali tekmovalci Cerkniškega društva strelk in strelcev (Kandare, Lazar, Petelinek), tokrat s 1232,1 kroga. Drugo mesto je osvojila ekipa SD Franc Lešnik Vuk Hotinja vas (Pufič, Razboršek, Čoprež), tretje pa ekipa SD Gančani (Černi M., Verbančič, Černi T.).

V skupnem seštevku Pokala Slovenije je bil s 150 točkami najboljši Peter Somogyi, drugo mesto je s 125 točkami osvojil Jakob Petelinek, tretje pa s 112 točkami Mitja Černi. V ekipni razvrstitvi Pokala Slovenije je s šestimi zmagami in 90 točkami osvojila prvo mesto ekipa Cerkniškega društva strelk in strelcev, drugo mesto pa s 59 točkami ekipa SD 1956 Trbovlje. ti dve ekipi tudi zapuščata 1.B ligo in ju bomo naslednje leto spremljali na turnirjih 1.A lige. Tretje mesto pa je pripadlo ekipi SD Mesto Ljutomer, ki so osvojila točko manj kot ekipa Trbovelj. V drugo ligo pa sta izpadli ekipi, ki sta bili letos najslabše uvrščeni – SD Gorjanci in SD Slovenske Konjice.

 

V 1.B ligi s pištolo najboljša Mario Hološ in SD Marok Sevnica

 

Na zadnjem turnirju sezone je zmagal Klemen Juvan (SD Marok Sevnica) s 374 krogi, drugo mesto je osvojil Aleksander Ošep (SD Mrož Velenje) z dvema krogoma manj, tretje pa Mario Hološ (SD Trzin) s 371 krogi.  Med ekipami je bila najboljša ekipa SD Mrož Velenje (Ošep, Ošep, Veternik), drugo mesto je osvojila ekipa SD Juršinci (Pšajd L., Moleh, Pšajd N.), tretje pa SD Marok Sevnica (Juvan, Kolman, Petrin).

Najboljši tekmovalec v 1.B ligi je bil Mario Hološ z osvojenimi 132 točkami. 124 točk in drugo mesto je osvojil Klemen Juvan, tri točke manj in tretje mesto pa Denis Bola Ujčič (SD Postojna). Med ekipami je bila najboljša ekipa SD Marok Sevnica s 76 točkami, drugo mesto je osvojila ekipa SD Trzin s 4 točkami manj, tretje mesto pa je s 60 točkami osvojila ekipa SD Juršinci. V 1.A ligo se bosta preselili najboljši ekipi iz 1.B lige, v drugo ligo pa izpadeta ekipi SD "Celjska četa" Mala Breza (9 točk) in SD 1956 Trbovlje (19 točk).

 

Nuša Žnidarič  je pripravila presenečenje z zračno puško v 1.A ligi

 

V kvalifikacijah v 1.A ligi je bila s 418,2 kroga najboljša Živa Dvoršak (SD Olimpija), drugo mesto je osvojila Nuša Žnidarič (SD Kovinar Ormož), tretje pa Robert Markoja (SD Štefan Kovač Turnišče). V finalu se je Nuša Žnidarič, ki je prvič nastopala v 1.A ligi, ves čas držala blizu Žive Dvoršak in jo z zadnjima dvema streloma tudi prehitela. Kot rečeno je Živa Dvoršak osvojila 2. mesto, tretje mesto pa je osvojila Sonja Benčina (SD Olimpija). V ekipni konkurenci je bila najboljša ekipa SD Olimpija (Dvoršak, Benčina, Juvan), drugo mesto je z zaostankom 0,8 kroga osvojila ekipa SD Kovinar Ormož (Žnidarič, Kuharič, Šumak), tretja pa je bila ekipa SD 1. Pohorski bataljon ruše (Jodl, Hrašovec, Potrč).

V skupnem seštevku Pokala Slovenije je prvo mesto med posamezniki osvojila Živa Dvoršak s 146 točkami. 117 točk sta imeli Sonja Benčina na 2. mestu in Urška Kuharič (SD Kovinar Ormož) na 3. mestu (fotografija levo). Ekipa SD Olimpija je tudi najboljša ekipa v 1.A ligi z zračno puško z osvojenimi 87 točkami, drugo mesto je osvojila ekipa SD Kovinar Ormož z 58 točkami, tretje pa SD Trzin z 2 točkama manj. V 1.B ligo sta izpadli najslabši ekipi – ŠD Črenšovci (17 točk) in SD "Koloman Flisar" Tišina (22 točk).

 

Ptujčani najboljši z zračno pištolo v 1.A ligi

Na 6. turnirju 1.A lige z zračno pištolo je v kvalifikacijah najbolje streljal Klemen Tomaševič (SD Lotrič Železniki) s 383 krogi, Kevin Venta (SD Kovinar Ormož) je bil s 382 krogoma drugi, Aleksander Ciglarič (SD Jože Kerenčič Miklavž pri Ormožu) pa s 380 krogi tretji. V finalu je najbolje streljal Rok Ivanc (SD Grosuplje), ki je za skoraj 2 kroga ugnal Boštjana Simoniča (SD Jože Kerenčič Miklavž pri Ormožu), tretji pa je bil Peter Tkalec (SD Dušan Poženel Rečica pri Laškem). Najboljša ekipa je bila SD Jože Kerenčič Miklavž pri Ormožu (Ciglarič, Simonič B., Simonič S.) s 1123 krogi. Z enakim rezultatom je drugo mesto osvojila ekipa SD Lotrič Železniki (Tomaševič, Prezelj, Ljubič), tretje pa SD Dušan Poženel Rečica pri Laškem (Tkalec J., Tkalec P., Brunšek).

Najboljši tekmovalec v Pokalu Slovenije z zračno pištolo v 1.A ligi je bil Sašo Stojak (SK Ptuj) s 121 točkami, Klemen Tomaševič je bil z 2 točkama manj drugi, Peter Tkalec pa s 114 točkami tretji. Ekipa SK Ptuj je postala prvakinja Pokala Slovenije s 70 točkami, samo točko manj je imela ekipa SD Jože Kerenčič Miklavž pri Ormožu na drugem mestu, ekipa SD Dušan Poženel Rečica pri Laškem pa je bila tretja s 64 točkami (fotografija desno). V 1.B ligo izpadeta SD Domžale (13 točk) in SD Olimpija (15 točk).

 

Prehodne pokale osvojile ekipe SK Ptuj, SD Grosuplje in SD Lotrič Železniki

Mali prehodni pokal z zračno pištolo je osvojila SK Ptuj s 79 točkami, SK Brežice na drugem mestu je imel 73 točk, SD SD Dušan Poženel Rečica pri Laškem na tretjem mestu pa 69 točk.

Mali prehodni pokal z zračno puško je po hudem boju do konca zadnje tekme osvojilo SD Grosuplje s 67 točkami, samo točko manj na drugem mestu je imelo SD 1. Pohorski bataljon Ruše, tretje pa je bilo SD Olimpija s 56 točkami.

 

Pokalni prvak je Slovenije z zračnim orožjem v sezoni 2017-18 je postalo SD Lotrič Železniki z 92 točkami, samo 2 točki manj je imel SK Brežice na 2. mestu, SD Grosuplje na 3. mestu pa je imelo 86 točk (fotografija zgoraj).

 

več v rezultatih po posameznih kategorijah

 

Martin Kolar

Strelska zveza Slovenije

Dolenjska cesta 11

1000 Ljubljana

 

01 427 10 09

01 428 05 82

info[@]strelska-zveza.si

Obvestilo

- Veliko datotek na naši strani je v PDF formatu. V kolikor jih ne morete odpirati, si namestite Adobe Reader.

- Imate novico za našo spletno stran? Pišite nam na info[@]strelska-zveza.si. Ne pozabite priložiti tudi fotografije.

- Pripombe, predloge in pobude posredujte na info[@]strelska-zveza.si