Tekmovalci iz desetih držav v Rušah

SD 1. Pohorski bataljon Ruše je med 12. in 15. januarjem organiziralo že tradicionalni 24. mednarodni turnir ob občinskem prazniku. Letos so prvič tekmovanje raztegnili iz dveh na tri tekmovalne dni. V petek in soboto je tekmovanje namenjeno počaščenju spomina na 8. januar 1943, ko je padel Pohorski bataljon, v nedeljo pa tekmovalci nastopajo na tekmovanju za Veliko nagrado Ruš.

Tekmo v Rušah je vodja reprezentance Andreja Vlah določila kot izborno za večja tekmovanja v tujini kot so MT München, EP, ... Tako je tudi določila razširjeno raprezentanco, ki jo je sestavljalo kar 38 strelk in strelcev. In vsi po vrsti so imeli veliko željo dokazati, da so upravičeno vabljeni v reprezentanco.

Petek

Dvoršakova in Jodl do srebra v mešanih parih

V petek so prvič pod Pohorjem organizirali tekmovanje mešanih parov z zračno pištolo in puško, kjer so tekmovali tudi naši strelci. Z zračno pištolo sta bila najuspešnejša Jagoda Tkalec in Kevin Venta, ki sta v kvalifikacijah osvojila prvo mesto. V finalu pa jima je zagodlo nekaj neposrečenih strelov in "našpičeni" nasprotniki tako, da sta osvojila končno 5 mesto. Zmaga je šla v roke ekipe Srbija 1 (Arunović, Mikec), ki sta drugo uvrščeno ekipo Bolgarije (Mincheva, Kirov) pustila za sabo kar za 7 krogov. Tretje mesto je osvojila ekipa Japonske (Yamada, Matsuda).

Uspešnejša sta bila z zračno puško Živa Dvoršak in Benjamin Jodl (Reprezentanca Slovenije 1), ki sta v kvalifikacijah osvojila 2. mesto. V finalu kljub odličnemu streljanju nista bila kos odlični ekipi iz Srbije (Arsović, Stefanović), ki je bila najboljša tudi v kvalifikacijah. Srbska ekipa je zmagala s skoraj 6 krogi prednosti. Na tretje mesto se je uvrstila ekipa Japonska 1 (Iura, Okada).

Ob koncu dneva so poskrbeli za presenečenje tudi organizatorji, saj so mlademu domačemu strelcu Patriku Jakopičku pripravili manjšo zabavo za 18. rojstni dan in s tem poželi veliko zanimanja in navdušenja tudi pri tujih tekmovalcih.

Sobota

Tobai-Sike izjemna v finalu

V soboto so najprej na prizorišče stopile strelke z zračno pištolo. Denis Bola Ujčič in Jagoda Tkalec sta bili večino tekme med najboljšimi 8 strelkami, proti koncu pa se jima je pripetilo nekaj napak in sta za malenkost ostali izven finala.

Skoraj cel finale je vodila madžarska tekmovalka Renata Tobai-Sike in pred zadnjim strelom je imela kar 3 kroge prednosti pred Zorano Arunović (Srbija). Pri zadnjem strelu pa se ji je zatresla roka in je zadela 8,3, Arunovićeva pa 10,3. Tako je Madžarka zmagala s samo krogom prednosti. Tretje mesto je osvojila Bobana Veličković (Srbija).

Kevin Venta in Sašo Stojak v finalu

Med strelci s pištolo je v kvalifikacijah najbolje nastopal Kevin Venta, ki je s 580 krogi zaostal samo za za Dimitrijem Grgićem (Srbija). Do zadnjega strela smo mislili, da nas bo zastopal v finalu poleg Vente še Jože Čeper, saj je bil Sašo Stojak na vmesnih rezultatih že na 9 mestu. Vendar je Čeper v zadnji seriji naredil nekaj napak in sam pristal na 9. mestu, tako da je na 8. in s tem v finale napredoval Stojak. V finalu našima strelcema ni šlo vse po željah. Stojak je zasedel 8. mesto, Venta pa 6. Najbolje je tekmoval Damir Mikec (Srbija), ki je s prednostjo 2,9 kroga osvojil zlato medaljo. Srebro je osvojil Dimitrije Grgić, z bronom pa se je okitil Miklos Tatrai (Madžarska).

Dvoršakova suvereno zmagala, Lukićeva izboljšala državni rekord

Izjemno pa so nastopale naše strelke z zračno puško, saj se je v finale uvrstilo kar 7 Slovenk in 1 Slovakinja. V kvalifikacijskem delu je bila najboljša Ormožanka Urška Kuharič s 626,2 kroga. Ponovno je izjemno nastopala mladinka Suzana Lukić, ki je v kvalifikacijah postavila nov mladinski državni rekord 624,9 kroga. Tretje mesto pa je osvojila olimpijka Živa Dvoršak. Tudi v finalu so prva tri mesta pripadla našim tekmovalkam. Izjemno streljanje je prikazala Dvoršakova, ki je z 250,1 kroga zanesljivo osvojila zlato medaljo. Srebrno medaljo je osvojila Suzana Lukić, bronasto pa Sonja Benčina.

Jodl v finalu

Benjamin Jodl se je kot edini naš tekmovalec uvrstil v finale moških z zračno puško. V kvalifikacijah je zadel 621,6 kroga in s tem osvojil 6. mesto. Najboljši v kvalifikacijah je bil Miran Maričić (Hrvaška), ki je na SP v Suhlu za mladince postal svetovni prvak. V finalu je Jodl osvojil 7. mesto. Zlato medaljo je osvojil Zoltan Balaz, srebrno Patrik Jany (oba Slovaška), ki je začel tekmo z dvema krogoma manj. Bronasta medalja pa je pripadla Andriji Mikuljanu (Hrvaška).

Nedelja

Raušlova v finale, Smoličeva dosegla nov državni rekord

Tudi v nedeljo so na prizorišče najprej stopile tekmovalke z zračno pištolo. Dolgo časa je bila med vodilnimi mlada Klara Smolič, kateri je proti koncu nastopa nekoliko popustila koncentracija. Vseeno pa je z novim mladinskim državnim rekordom 559 krogi osvojila 11. mesto. Majdi Raušl je kljub bolezni s 562 krogi uspela uvrstitev med 8 najboljših strelk. V finalu je bila najboljša Zorana Arunović, ki je zmagala s krogom prednosti pred Viktorio Egri (Madžarska), tretje mesto pa je osvojila Satoko Yamada (Japonska). Raušlova je tako kot v kvalifikacijah tudi v finalu osvojila 8. mesto. V ekipni konkurenci je ekipa Slovenija 1 (Tkalec, Smolič, Bola Ujčič) osvojila 3. mesto. Zlato medaljo so osvojile srbske tekmovalke, srebrno pa japonske.

Venta 4. v finalu

Kevin Venta je tako kot dan prej v kvalifikacijah osvojil drugo mesto. Sašu Stojaku pa je zmanjkalo nekaj "mušev", da bi se uvrstil v finale in je osvojil 9. mesto. Venta je v finalu bolje streljal kot dan prej in tokrat osvojil 4. mesto. Pred njim so se uvrstili le Damir Mikec na prvo, Miklos Tatrai na drugo in Juraj Tuzinsky na tretje mesto. Mikec je naredil "hat-trick", saj je v treh tekmovalnih dnevih osvojil vse tri razpoložljive zlate medalje.

V ekipni konkurenci je naša ekipa, ki so jo sestavljali Venta, Stojak in Čeper, osvojila tretje mesto. Pred njih so se na prvo mesto uvrstili Slovaki in na drugo Srbi.

Dvoršakova in ženska ekipa najboljši!

V tokratnem finalu je nastopalo nekoliko manj Slovenk kot prejšnji dan. V finale sta se uvrstili Živa Dvoršak, ki je bila vodilna v kvalifikacijah, in Urška Kuharič, ki je bila 4. Kuharičeva je v finalu osvojila 8. mesto, Dvoršakova in Andrea Arsović (Srbija) pa sta se ves čas izmenjevali v vodstvu. Na koncu je bila naša tekmovalka bolj zbrana in ob glasni podpori navijačev osvojila zlato medaljo. Bronasto medaljo pa je osvojila Ana Kobilšek (Hrvaška).

V ekipni konkurenci je naša ekipa (Dvoršak, Kuharič, Jerovšek) osvojila zlato medaljo, srebro je osvojila ekipa SD Dalmacijacement Solin, tretje pa ekipa Police Sports Center (Slovaška).

Pri moških zmagal Stefanović, od naših najboljši Debevec

V finalu moških z zračno puško tokrat nismo imeli predstavnikov. Najbližje finalu je bil Rajmond Debevec, ki je s 617,8 kroga osvojil 17. mesto. V finalu je zmagal Milutin Stefanović, ki je za skoraj 3 kroge ugnal svetovnega mladinskega prvaka Mirana Maričića (Hrvaška). Bronasto medaljo je osvojil Petar Gorša (Hrvaška).

V ekipni konkurenci je zmagala ekipa SD Dalmacijacement Solin (Gorša, Petanjek, Čerina), drugo mesto je osvojila ekipa Komarom (Kapas, Pekler, Vas), tretje pa ekipa Slovaške (Jany, Balaz, Holko).

Foto: FB SZS in SD I.Pohorski bataljon Ruše

Mediji: