V Smederovem mladi strelci osemkrat na stopničkah!!!

V Smederovem je potekalo med 24. in 26. novembrom tretje mednarodno tekmovanje z zračnim orožjem. V soboto je bila tekma za Grand prix, v nedeljo pa Walther Youth Competition. Na tem tekmovanju so v preteklosti tekmovali tudi strelci, ki so kasneje osvajali medalje na evropskih in svetovnih prvenstvih. Letos so Slovenijo zelo uspešno zastopali mladi strelci pod okriljem Strelske zveze in SD Trzin.

"Hat trick" prvega dne

Že prvi dan je bil zelo uspešen, saj so naši strelci osvojili cel komplet medalj in še dva pokala. Do zlate medalje je prišel Dejan Jager v konkurenci mladincev do 16 let. Najbližje mu je prišel domačin Dušan Bojić, ki pa je zaostal že za 15 krogov, tretji pa je bil Bolgar Petko Mitev. Matija Kecelj, kateremu je to bila prva mednarodna tekma, je zaradi treme streljal nekoliko slabše, vendar je vseeno osvojil tretje mesto. Jan Hribar, ki je tekmoval v konkurenci do 18 let in kateremu je bila to prva tekma v mednarodni konkureci, se je tudi hrabro držal, zadel 525 krogov, za trinajst krogov popravil osebni rekord in osvojil dvanajsto mesto. Ekipno so bili fantje zanesljivo na tretjem mestu.

Med mladinkami do 16 let je do srebrne medalje prišla Sara Ščuri. Zmagovalka je postala Gergana Kaloeva iz Bolgarije s 376 krogi, Sara je imela 364 krogov, tretja pa je bila Simona Mileva (tudi Bolgarija) 363 krogi. Na peto mesto se je uvrstila Pia Srpčič s 352 krogi.

V konkurenci mladink do 18 let je zmagala Miroslava Mincheva iz Bolgarije, ki je izmed ena najboljših mladink s pištolo na svetu z rezultatom 378 krogov. Drugo mesto je osvojila Monika Boteva (Bolgarija) s 371 krogi, tretje mesto pa je s tremi krogi manj osvojila Anja Prezelj. Ekipno so dekleta osvojila zanesljivo drugo mesto.

Lukićeva do srebra, SD Trzin ekipno tretji

Suzana Lukić (SD Trzin) je bila najuspešnejša med strelkami z zračno puško. V konkurenci mladink do 20 let je s 411,6 kroga za las zgrešila zmago in osvojila drugo mesto. Za 0,6 kroga je bila boljša od nje Črnogorka Andjela Miličković, bron pa je osvojila Ana Akifović (SK Novi Beograd – Ušče) s krogom manj.

Med mladinkami do 16 let je bila od naših strelk najboljša Nikita Lenarčič na sedmem mestu s 408 krogi. Na dvanajstem mestu je bila Katarina Fevžer s 405 krogi, Teja Medved pa s 404,6 kroga na šestnajstem. Za zmago je bilo potrebno zadeti minimalno 417,1 kroga, kar je uspelo Esteri Herceg (SD Končar Zagreb 1786), za tretje mesto pa 413,4 kroga.

Med mladinkami do 18 let nas je zastopala samo Špela Rutnik, ki je s 406 krogi zasedla šesto mesto. V tej kategoriji pa je bila najboljša Marija Malić (SD Jedinstvo) s 419,2 kroga, za bron pa je bilo potrebno zadeti 410,4 kroga.

V ekipni konkurenci so zmagale strelke iz SD Novi Beograd – Ušče, druge so bile strelke SK "Čika Mata" Kragujevac, tretje pa SK Policajac. Naše mlade strelke so osvojile nehvaležno četrto mesto in za pokalom zaostale samo 12,1 kroga.

Med mladinci do 16 let je zmagal Djordje Savić (Srbija) s 615,9 kroga. Med našimi strelci se je najvišje uvrstil Jure Sočič na 10. mesto s 604,6 kroga, na 13. in 14. mesto pa sta se uvrstila Kristjan Vinko (598,6) in Luka Lukić (596) iz SD Trzin.

Med mladinci do 18 let je malo pod stopničkami obstal Nejc Klopčič (SD Trzin), ki je s 611,8 kroga osvojil 4. mesto in samo za 0,2 kroga zaostal za bronastim Srbom Aleksom Mitrovićem. Patrik Jakopiček je zadel 603,6 kroga, kar mu je prineslo 7. mesto, 11. pa je bil Ažbe Janežič s 599,5 kroga. Mesto za njim je bil Ivo Cicmanovič Zimet s 594,4 kroga. Za zmago v tej kategoriji je bilo potrebno zadeti najmanj 617,7 kroga kar je uspelo Luki Štrbencu (SD Končar Zagreb 1786).

V kategoriji mladincev do 20 let sta tekmovala dva člana SD Trzin. Tako kot Klopčič se je tudi Maj Kadunc zavihtel pod sam vrh, s 615,9 kroga je osvojil 4. mesto in za 0,8 kroga zaostal za tretjim mestom. Žan Močnik je s 594,1 kroga osvojil 8. mesto. Zmagal je Lazar Kovačević (Srbija) s 621,1 kroga, drugo mesto je osvojil Andrija Mikuljan (SD Končar Zagreb 1786) s krogom manj, tretji pa je bil Stevan Jovanović (SK "Čika Mata" Kragujevac) s 616,7 kroga.

Ekipno pa so mladinci SD Trzin tretje mesto, od njih so bili boljši samo predstavniki SK "Čika Mata" Kragujevac, ki so zmagali, in pa predstavniki SD Končar Zagreb 1786. Mladinska ekipa Slovenije pa je zasedla 7. mesto.

Prezljeva do brona v finalu, Kadunc in Sočič finalista

Tudi drugi dan je bil zelo uspešen. Najprej se je Anja Prezelj (375 krogov) kot tretja iz kvalifikacij uvrstila v finale zračne pištole. Zelo dobro sta streljali tudi mladi Brežičanki Sara Ščuri in Pia Srpčič. Ščurijeva je zadela 357 krogov, Srpčičeva pa enega manj, kar je zadostovalo za 12. oziroma 13. mesto. Za finale je bilo potrebno zadeti 363 krogov.

V finalu je poleg Prezljeve tekmovalo še pet Bolgark in dve Srbkinji. Najprej sta izpadli obe predstavnici Srbije, nato pa se je Prezljeva vrinila med Bolgarke in osvojila 3. mesto. Ponovno je zmagala Bolgarka Mincheva, ki je bila vodilna že v kvalifikacijah.

Tudi mladinci s pištolo so se izkazali. Dejan Jager je sicer streljal nekoliko slabše kot prejšnji dan, vendar je vseeno s 540 krogi osvojil 13. mesto, Matija Kecelj je rezultat od prejšnjega dneva popravil za 17 krogov in s 533 krogi osvojil 18. mesto. Tudi Jan Hribar je pogumno začel s tekmo in po prvih dveh serijah imel povprečje preko 9. Nekaj manjših napak pa mu je pokvarilo načrte, vendar je s 521 krogi vseeno osvojil 23. mesto.

Ravno tako so bili zelo uspešni mladinci z zračno puško, saj sta se kar dva uvrstila v finale. To sta bila Jure Sočič, ki je z rezultatom 615,3 kroga tudi izboljšal svoj osebni rekord, in Maj Kadunc (SD Trzin) s 614,7 kroga. Verjetno največje presenečenje je pripravil štirinajstletni Luka Lukić (SD Trzin), ki je z rezultatom 613,9 kroga osvojil 9. mesto in le za 0,2 kroga zaostal za finalom. S svojim dosežkom je zaprl usta vsem, tudi svojemu trenerju. Nejc Klopčič (SD Trzin) je bil 20. s 607,2 kroga, Patrik Jakopiček 21. z novim osebnim rekordom 606,8 kroga, Ažbe Janežič (SD Trzin) s 596,8 kroga 28., mesto za njim pa Ivo Cicmanovič Zimet s 594,5 kroga. Kristjan Vinko je bil 35. s 589,9 kroga, Žan Močnik (oba SD Trzin) pa 39. s 586,6 kroga. V finalu je Sočič končal na 8. mestu, Kadunc pa na 6. Zmagal je Andrija Mikuljan (SD Končar Zagreb 1786) z več kot tremi krogi prednosti pred Aleksom Mitrovićem (SD Novi Beograd – Ušče). Tretji je bil Lazar Kovačević (Srbija), ki je izgubil srebro po "shot-off-u".

Mladinke z zračno puško se žal niso uvrstile v finale. Najbližje temu je bila Suzana Lukić (SD Trzin), ki je s 408,4 kroga osvojila 15. mesto, Katarina Fevžer je bila s 403,4 kroga 26., Nikita Lenarčič s 400,8 33., Teja Medved s 399,8 35., Špela Rutnik pa po tehničnih težavah in s 396,7 kroga 38. V finale je vodilo 410,5 krogov in več.