Na strelišču v Ljubljani vroče kot avgusta

Ljubljana, 18. - 19. 11-2017

Na centralnem strelišču v Ljubljani je Strelsko društvo Lotrič Železniki izvedlo drugi turnir v streljanju z zračnim orožjem v Pokalu Slovenije za člansko konkurenco, mladince in kadete ter seveda za pionirje in pionirke v Pokalu prijateljstva. V soboto je strelce na strelišču presenetila nepričakovana moteča vročina. Kasneje smo izvedeli, da je ponoči prišlo do napake v kotlovnici, kar je povzročilo pregretje estriha, kateri je toploto oddajal še ves dan. Z izjemo preteklih let, ko so se v zimskem času na enem delu strelišča strelci pritoževali nad nizko temperaturo, zaradi katere so imeli težave pri oddaji strela, so tokrat streljali v pogojih kot iz brezvetrnega poletnega dneva pod kovinsko streho na strelišču v Pragerskem.

V članski kategoriji s puško doslej najvišji rezultat v finalu

Po kvalifikacijskem delu je v 1. A ligi z zračno puško vodila Sonja Benčina (SD Olimpija) pred Majem Kaduncem (SD Trzin) in Anžetom Presterelom (SD Triglav Javornik – Koroška Bela). V finalu pa smo gledali pravi triler v katerem sta bila glavna igralca Jan Kolenc (SD Grosuplje) in Franc Pinter (SD Kamnik). Po dvaindvajsetem strelu sta bila še izenačena, v zadnjih dveh strelih pa je bil mladinec Kolenc malenkost boljši in je zmagal z 0,1 kroga prednosti. Rezultat, ki ga je dosegel znaša 247,3 kroga, kar bi pomenilo nov državni rekord, saj trenutni znaša "le" 245,9 kroga. Seveda se rekord ne prizna, ker je dosežen v ligi. Tretje mesto je osvojila Urška Kuharič, strelka SD Kovinar Ormož.

Ob odsotnosti Žive Dvoršak, katera se nahaja v Ameriki in je bila včeraj na sprejemu v Beli hiši pri predsedniku Trumpu, jo je v ekipi moral nadomestiti "rezervist" Rajmond Debevec. Le ta pa je ustrelil tistega 1,3 kroga premalo kot bi ga verjetno dosegla Živa ter je ta rezultat ekipo Olimpije potisnil na drugo mesto. Ekipno so tokrat zmagali predstavniki SD Grosuplje (Kolenc, Moičević, Jerovšek) pred SD Olimpijo (Benčina, Juvan, Debevec) in SD Trzin (Kadunc, Lukić, Adlešič).

Po dveh turnirjih je v posamični razvrstitvi na vrhu Jan Kolenc, ki ima točko prednosti pred Urško Kuharič, še dve točki manj pa ima na tretjem mestu Sonja Benčina. V ekipni konkurenci je v vodstvu SD Olimpija s petimi točkami prednosti pred SD Grosuplje, dve točki za Grosupeljčani pa zaostaja SD Kovinar Ormož.

S pištolo v finalu najboljši Grohar

Ob odsotnosti Kevina Vente, ki ta vikend uspešno nastopa v Bundesligi, je bil v 1.A ligi z zračno pištolo prepričljivo najboljši v kvalifikacijah Klemen Tomaševič (SD Lotrič Železniki) s 388 krogi. V finalu je osvojil tretje mesto, od njega sta bila boljša samo zmagovalec Miha Grohar (SD Domžale) in drugo uvrščeni Boštjan Simonič (SD Jože Kerenčič Miklavž pri Ormožu).

Ekipna zmaga je tokrat šla organizatorjem turnirja SD Lotrič Železniki (Tomaševič, Dobravec, Ljubič), 3 kroge manj in drugo mesto je osvojil SK Ptuj (Stojak, Potočnik, Raušl), tretje pa SK Brežice (Rožman, Krajnčič, Kostrevc).

Po dveh turnirjih je v posamični konkurenci s prednostjo 10 točk vodilni Klemen Tomaševič pred Petrom Tkalcem (SD Dušan Poženel Rečica pri Laškem). Na tretjem mestu je Sašo Stojak (SK Ptuj) s tremi krogi zaostanka za Tkalcem.  Ekipno je trenutno v vodstvu SD Dušan Poženel Rečica pri Laškem s tremi točkami prednosti pred SK Ptuj in SD Lotrič Železniki. Tesno pa jim sledita SK Brežice in SD Jože Kerenčič Miklavž pri Ormožu.

Somogy in Cerkniško društvo strelk in strelcev vodilna v 1. B ligi

Peter Somogy (SD Jezero Dobrovnik) kot kaže nadaljuje tradicijo iz lanske sezone, ko je zmagal prav na vseh turnirjih 1. B lige. Namreč tudi letos nadaljuje s takim tempom, saj je gladko zmagal že drugič zapored. Tokrat je bil s 417,1 kroga za več kot 5 krogov boljši od Mitje Černija (SD Gančani), tretje mesto pa je pripadlo Jakobu Petelineku (Cerkniško društvo strelk in strelcev).

Ekipna zmaga je šla v roke Cerkniškega društva strelk in strelcev (Petelinek, Lazar, Kandare). Za 8 krogov so bili boljši od SD 1956 Trbovlje (Strakušek, Kočar, Ravnikar), z dobrima 2 krogoma manj pa je bil tretji SD Gančani (Černi, Verbančič, Černi).

Kot rečeno je po dveh krogih v vodstvu Peter Somogy z vsemi osvojenimi točkami, sledi mu Mitja Černi z dvema drugima mestoma, tretja pa je Klavdija Pufič (SD Franc Lešnik Vuk Hotinja Vas). V ekipni konkurenci je v vodstvu z dvema ekipnima zmagama Cerkniško društvo strelk in strelcev. Na drugem mestu je SD Gančani, katerim tesno sledi SD 1956 Trbovlje.

SD Trzin ponovno najboljši s pištolo

Tako kot na prejšnjem turnirju je tudi tokrat zmagal predstavnik SD Trzin. Mario Hološ je bil tokrat najboljši s 383 krogi in z veliko prednostjo. Denis Bola Ujčič (SD Postojna), ki je osvojila drugo mesto, je imela namreč kar 13 krogov manj. Tretje mesto je s še krogom manj osvojil Klemen Juvan (SD Marok Sevnica).

Tudi ekipno zmago so osvojili že drugič zapored predstavniki SD Trzin (Hološ, Vinko, Johansson). S petimi krogi manj je drugo mesto pripadlo SD Marok Sevnica (Juvan, Kolman, Petrin), tretje pa SD Juršinci (Pšajd, Pšajd, Moleh).

V posamični konkurenci po dveh krogih je v vodstvu zmagovalec 2. turnirja Mario Hološ, sledi mu Denis Bola Ujčič, tretji pa je Klemen Juvan.  Ekipno pa kot vodi po dveh turnirjih SD Trzin pred SD Marok Sevnico in SD Juršinci.

Rezultati I. liga

Liga mladih - nedelja

Tudi dan kasneje, na 2. krogu Državne pionirske lige je bilo na strelišču še zmeraj toplo. Med pionirji je bil zelo izenačen boj do zadnjega strela, saj sta najboljših 5 tekmovalcev ločila samo 2 kroga. Z rezultatom 180 krogov je zmagal Marko Ribaš (SD "Koloman Flisar" Tišina), z istim rezultatom vendar s slabšo zadnjo serijo je drugo mesto osvojil Luka Lukić (SD Trzin), s krogom manj pa je dosegel tretje mesto Žiga Pirc (SD Gorjanci).

Lukić je v skupnem seštevku trenutno zanesljivo v vodstvu, Demej Jarni (OSZ Kočevje) in Marko Ribaš pa sta izenačena z devetimi točkami zaostanka.

Ekipno zmago in 20 točk je osvojilo SD Trzin (Lukić, Emberšič, Zupanc Mušič). Za drugo mesto se je bil boj med OSZ Kočevje in SD Triglav Javornik – Koroška Bela. S krogom prednosti je drugo mesto osvojila OSZ Kočevje (Jarni, Dejak, Bizjak), tretje pa SD Triglav Javornik – Koroška Bela (Korbar, Černe, Pogačnik).

OSZ Kočevje ima v skupnem seštevku tri točke prednosti pred SD Trzin, ŠSD Murska Sobota pa je na tretjem mestu.

Tudi pri pionirkah je bila izjemno napeta tekma. S 183 krogi je zmagala Tija Šiles (SD Kisovec), krog manj je zadela Meta Dobrovoljc (SD Vrhnika). Tretja je bila Lina Miholič (SD "Koloman Flisar" Tišina) s 180 krogi.

V skupnem seštevku je zanesljivo v vodstvu Tija Šiles, na drugem mestu pa sta Zoja Kalin (SD Dušan Poženel Rečica pri Laškem) in Meta Dobrovoljc z enakim številom točk.

Za ekipno zmago na 2. krogu je bilo potrebno zadeti 517 krogov, kar je uspelo SD "Koloman Flisar" Tišina (Miholič, Kolman, Škodnik). Drugo mesto je osvojilo SD Postojna (Pišljar, Brecelj, Bola Ujčič) s 501 krogom, tretje pa SD "Celjska četa" Mala Breza (Žumer, Kristanšek, Privšek) s 490 krogi.

Te tri ekipe so v enakem vrstnem redu razporejene v tudi v skupnem seštevku državne pionirske lige.

Demšar in Ščurijeva naboljša kadeta s pištolo

Po pionirjih so na prizorišče stopili tekmovalci v Ligi mladih. Najprej so pričeli s tekmo tekmovalci s pištolo v kadetski kategoriji.

Dejan Jager (SD Dušan Poženel Rečica pri Laškem) je izgubil primat med kadeti, ki ga je imel celo lansko sezono. Danes ga je s 361 krogi za en krog premagal Matija Demšar (SD Lotrič Železniki) in s tem osvojil prvo mesto. Jager je osvojil drugo mesto, tretje pa Aleš Mitja Janc (SD Marok Sevnica) s 358 krogi.

Skupni seštevek točk kaže, da bo sezona še zelo zanimiva. Namreč trenutno sta v vodstvu z enakim številom točk Jager in Demšar, z desetimi točkami manj pa jima sledita Janc in Matija Kecelj (SD Domžale).

Med kadetinjami je že drugič zapored z rezultatom 358 krogov zmagala Sara Ščuri (SK Brežice). Presenetljivo je s 354 krogi drugo mesto osvojila Sandra Kumer (SD Kovinar Ormož), ki je svoj rezultat od prejšnjega kroga popravila za kar 21 krogov. Tretje mesto je pripadlo še eni Brežičanki Pii Srpčič s 352 krogi.

Ker je Ščurijeva zmagala na obeh tekmah, seveda vodi v skupnem seševku. Na drugem mestu je z desetimi krogi manj Srpčičeva, s petimi krogi zaostanka pa jima sledita Nina Bogša (SD Jože Kerenčič Miklavž pri Ormožu) in Sandra Kumer.

V ekipni konkurenci sta že drugo kolo zapored na prvih dveh mestih isti ekipi. Tudi tokratje bila najboljša ekipa SK Brežice (Žilić, Ščuri, Srpčič), druga pa ekipa SD Dušan Poženel Rečica pri Laškem (Jager, Lukež, Trkulja). Na tretjem mestu je z dosti višjim rezultatom kot zadnjič SK Ptuj (Krajnc, Kolarič, Zorec).

SK Brežice je trenutno v vodstvu v skupnem seštevku, sledi jim SD Dušan Poženel Rečica pri Laškem, tretji pa je SD Juršinci.

Med mladinkami ponovno najboljša Smoličeva

Klara Smolič (SD Gorjanci) nadaljuje serijo dobrih nastopov. Tokrat je prepričljivo zmagala s 363 krogi in osvojila novih 20 točk v ligi. Drugo mesto je z nekoliko nižjim rezultatom (354 krogov) kot običajno dosegla Anja Prezelj (SD Lotrič Železniki), tretja pa je bila presenetljivo Teja Barašin (SD Škofja Loka) s 346 krogi.

S popolnim izplenom iz dosedanjih tekmovanj Smoličeva vodi z osmimi točkami prednosti pred Prezljevo, na tretjem mestu pa je z minimalno prednostjo enega kroga pred Vito Volgemut (SK Ptuj) Teja Barašin.

Tako kot v kadetski konkurenci je tudi med mladinci zmagal tekmovalec z imenom Matija Demšar, vendar ta prihaja iz SD Škofja Loka s 373 krogi. Za drugo mesto se je "udarilo" več tekmovalcev. Na koncu je imel najboljši rezultat Luka Ušeničnik s 370 krogi, ki tudi prihaja iz SD Škofja Loka. Tretje mesto je pripadlo Anžetu Gmajniču (SK Brežice) s krogom manj.

Oba Škofjeločana imata v skupnem seštevku enako število točk, na tretjem mestu jima sledi Anže Gmajnič z devetimi točkami zaostanka.

Tekmovalci SD Škofja Loka (Demšar, Ušeničnik, Celec) so že drugo tekmo zapored ekipno zmagali v ekipni konkurenci z istim rezultatom 1110 krogov. S približno 50 krogi manj je drugo mesto osvojil SK Brežice (Gmajnič, Kuhar, Gmajnič), tretje pa SK Ptuj (Bejak, Volgemut, Volgemut).

S tem vodi SD Škofja Loka tudi v skupnem seštevku in ima trenutno 6 točk prednosti pred SK Brežice in 12 pred SK Ptuj.

Dva ekipna državna rekorda

V konkurenci kadetov z zračno puško je že drugi krog zapored najbolje streljal aktualni državni rekorder Jure Sočič (ŠSD Murska Sobota). Tokrat je zadel 407,6 kroga, kar je bilo skoraj 6 krogov bolje od najbližjega zasledovalca. Tokrat mu je bil najbližje Ernest Eman Babača (SD Triglav Javornik – Bohinjska Bela), tretji pa je bil Patrik Farkaš (ŠSD Murska Sobota) s 400,5 kroga.

Ker ima že dve zmagi, je Sočič tudi vodilni v skupnem seštevku. Na drugem mestu sta z zaostankom 10 točk Patrik Farkaš in Ernest Eman Babača.

Pri kadetinjah je lep napredek pokazala Alja Bračun (SD Olimpija), ki je z rezultatom 409,3 kroga zmagala med kadetinjami. Sledila ji je zmagovalka 1. turnirja Nikita Lenarčič (SD 1. Pohorski bataljon Ruše) s 407,6 kroga, tretja pa je bila Zala Katarinčič (SD Grosuplje) s točno 400 krogi.

V skupnem seštevku po dveh turnirjih je vodilna Nikita Lenarčič, ki ji pa je začela dihati za vrat Alja Bračun. Tretje mesto trenutno pripada Katarini Fevžer.

V ekipni konkurenci je šla zmaga SD Olimpija (Lužar, Furlan, Bračun), ki je mešana ekipa po spolu. Drugo mesto je osvojilo SD Grosuplje (Katarinčič, Slak, Kolenc), ki so ga zastopale same kadetinje, z novim ekipnim kadetskim rekordom 1195,8 kroga. Prejšnji državni rekord so imele v lasti kadetinje SD Mesto Ljutomer deset mesecev. Tretje mesto so ravno tako z novim ekipnim državni rekordom v kategoriji kadetov 1189,3 kroga osvojili predstavniki ŠSD Murska Sobota (Sočič, Farkaš, Makari). Prejšnji rekord, ki je bil v lasti kadetov SD Slovenske Konjice, je bil v veljavi več kot leto in pol.

SD Olimpija vodi v skupnem seštevku s tremi točkami prednosti pred ŠSD Murska Sobota, tretje pa je SD Grosuplje.

V mladinski konkurenci zmaga Hrašovčevi in Klopčiču

Tudi Nejc Klopčič (SD Trzin) je v zadnjih tednih pokazal lep napredek, danes pa je s 411,6 kroga osvojil prvo mesto. Drugo mesto si je s 408,4 kroga priboril Maj Kadunc (SD Trzin), tretje pa z dobrim krogom manj Matevž Pivk (SD Triglav Javornik – Koroška Bela).

Klopčič trenutno vodi v skupnem točkovanju lig vendar mu za vrat tesno diha Kadunc, tretji pa je trenutno Jan Nagy (ŠD Črenšovci).

Med mladinkami je zmagala Urška Hrašovec (SD 1. Pohorski bataljon Ruše) s 412,9 kroga. Drugo mesto je osvojila Nuša Špindler (SD Mesto Ljutomer) s 407,7 kroga, tretje pa Rebeka Slak (SD Grosuplje) s 406,5 kroga. Aktualna državna rekorderka Suzana Lukić (SD Trzin) je imela tehnične težave in žal ni uspela končati tekme.

Hrašovčeva je trenutno tudi vodilna v skupnem seštevku, ima kar 10 točk prednosti pred Rebeko Slak, tretja pa je Nuša Špindler.

Ekipna zmaga je šla v roke SD 1. Pohorski bataljon Ruše (Jakopiček, Hrašovec, Osrajnik), drugo mesto so ponovno osvojile mladinke SD Mesto Ljutomer (Špindler, Kosi, Žižek), tretje pa ravno tako kot na prejšnjem turnirju SD Grosuplje (Slak, Slak, Durdžić).

Mladinke SD Mesto Ljutomer vodijo v skupnem seštevku, na drugem mestu jim sledi SD Grosuplje, na tretjem pa SD Trzin.

Rezultati liga mladih

pg