Naši izjemni na EP v BakujuV Bakuju, glavnem mestu Azerbajdžana in z vzdevkom "Vetrovno mesto", je med 22. julijem in 1. avgustom potekalo Evropsko prvenstvo s puško, pištolo in šibrenico. Naši športniki so se izkazali z nekaj izjemnimi rezultati.


Tomaz Blazinšek in Jasmina Maček s srebrom na EP

 

V disciplini mešanih ekip v trapu, ki bo tudi na programu poletnih olimpijskih iger v Tokiu 2020, sta prvovrstno presenečenje pripravila Jasmina Maček in Tomaž Blazinšek. Po izvrsten streljanju v kvalifikacijah in zmagi v polfinalu sta v finalu klonila proti mnogo izkušenejšima italjanskima strelcema Jessici Rossi in Giovanniju Pellielu, ki imata skupaj kar pet olimpijskih medalj. Na koncu je bila razlika med zlatom in srebrom samo dva zadeta goloba (41:39).

 

Po tekmi je Mačkova dejala: "Kolajne nisva pričakovala, a jo imava. Skupaj s Tomažem sva se prepustila toku tekme, res pa je, da sva že od prvega kvalifikacijskega strela bila zelo dobro razpoložena, visoko raven streljanja pa sva zadržala vse do samega konca izjemno naporne celodnevne preizkušnje. Danes sva morala kar dvakrat v dodatno razstreljevanje, obakrat pa se je izšlo kot v sanjah."

Blazinšek pa je dodal: "Uspelo nama je nekaj kar ni noben od naju pričakoval. Za današnje vrhunsko streljanje se moram posebaj zahvaliti trenerju Nikolaju Mejašu, ki je ves čas verjel vame. Ravno tako se želim zahvaliti tudi vsem, ki so mi na kakršen koli način pomagali pri tem uspehu."

 

V posamični konkurenci je Blazinšek zasedel z zadetimi 113 letečimi tarčami 30. mesto, Matjaž Lepen 34. (112), Vatovec pa 40. mesto (110). Ekipno so bili na koncu 8. v Evropi. Mačkova je bila v posameznicami 25. potem ko je zadela 62 od 75 letečih tarč. Med mladinci sta v trapu tekmovala tudi Rene Maček in Miha Nahtigal. Mačku je šlo nekoliko bolje, saj je z zadetima 102 letečima tarčama zasedel 19. mesto, Nahtigal pa 22. mesto (100).

 

Do medalj tudi z velikim kalibrom

 

Evropski podprvaki so postali tudi člani moške ekipe, ki je streljala na 300 m leže. S tem so dokazali, da uspeh v Švici v začetku julija ni bil naključje. S 1769 krogi so za 6 krogov zaostali samo za zmagovalno ekipo, ki prihaja iz Francije. To je hkrati tudi prva slovenska ekipna medalja v tej disciplini.


V posamični konkurenci je Rajmond Debevec s 595 krogi osvojil bronasto medaljo, zlato je odšlo v Švico, saj je zmagal Jan Lochbichler (598), srebro pa je v Nemčijo odnesel Frank Fleischmann (595). Robertu Markoji je samo en krog zmanjkal do medalje, s 594 krogi je osvojil 5. mesto, Dušan Ziško pa je bil 29. (580).

 

Debevec je po tekmi komentiral: "Razmere so bile obupne, pihal je najmočnejši veter v zadnjih dveh mesecih, dosegal je hitrost 60 km/h. Kolajne smo si pristreljali tisti trije, ki smo na strelišču tekmovali na skrajni desni. Moral bi sicer nastopiti na sredini, a je veter ponoči podrl nosilec zvočne zaščite in so me premaknili. Kolikor sem imel nesrečo s položajem pri malem kalibru, toliko sem imel srečo pri velikem, vendar pa mi nima kdo kaj očitati, saj sem skozi vso sezono z velikim kalibrom odlično tekmoval".

 

V trojnem položaju na 300 metrov je ob močnem severnem vetru ponovno najvišje od naših posegel Debevec na 12. mestu (1153 krogov), Markoja je bil 14. (1148), Ziško pa 21. (1111). Zlato medaljo je osvojil Alexis Raynaud (Francija) s 1167 krogi. Drugo mesto je s štirimi krogi manj osvojil Istvan Peni (Madžarska). Kot zanimivost naj povemo, da je Peni s petim strelom v prvi seriji zadel v 0, tako da bi se tekma lahko tudi drugače razpletla. Tretje mesto pa je osvojil Penijev reprezentančni sotekmovalec Peter Sidi s 1161 krogi.

Ekipno so dosegli 6. mesto, zmagali pa so Francozi pred Švicarji in Avstrijci.

 

S standardno puško na 300 metrov v trojnem položaju (3x20) se je Debevcu za las izmuznila medalja. 576 krogov mu je prineslo 4. mesto, za bronom je zaostal samo za en krog, za zlatom pa za dva. Markoja je osvojil 15. mesto (566 krogov), Ziško pa 19. (559). Ekipno jim tokrat ni uspelo priti do medalje, njihov rezultat jih je uvrstil na 6. mesto, tretjeuvrščena ekipa Francije pa je imela samo 5 krogov več.

 

Med članicami nas je ponovno zastopala samo Renata Oražem, ki je leže na 300 m osvojila 11. mesto z rezultatom 585 krogov. 4 krogi več pa so bili dovolj za bronasto medaljo, ki jo je osvojila Anna Normann iz Švedske, pred njo pa sta se uvrstili Olivia Hofmann (Avstrija) in evropska prvakinja Elin Ahlin (Švedska). V trojnem položaju ji po dobrem streljanju klečečem in ležečem položaju stoje ni šlo najbolje, tako je s 526 krogi osvojila 22. mesto.

 

Čeper 5. v Evropi, Tkalčeva 11., Venta 14.


Izjemno streljanje s športno pištolo med mladinci je ponovno prikazal Jože Čeper. V preciznem delu je Čeper zadel 288 krogov, v hitrem pa 266 krogov, kar je na koncu zneslo 574 krogov. Ta rezultat mu je prinesel 5. mesto v Evropi ob tem, da je Daniil Shikhov (Rusija) z enakim rezultatom osvojil bronasto medaljo.


Jagodi Tkalec so v isti disciplini zmanjkali samo 3 krogi do uvrstitve v finale, kljub temu pa je s 563 krogi (282 precizni del in 281 hitri del) osvojila visoko 11. mesto. V finalu je bila najboljša Bolgarka Mincheva pred Čehinjo Dedovo in Madžarko Majorjevo.

 

Od članov nas je s pištolo zastopal samo Kevin Venta, kateremu je ponovno malo zmanjkalo do finala. Njegovih 544 krogov je v vetrovnem vremenu zadostovalo za končno 14. mesto, v finale pa je vodilo zadetih 548 krogov. V finalu je največ pokazal mladinec Pavlo Korostylov, ki je s 230,5 kroga izenačil svetovni rekord in izboljšal tako evropskega članskega kot tudi mladinskega. Drugo mesto je osvojil Srb Mikec, tretje pa Latvijec Strautmanis.

 

Venta je po tekmi izjavil: "To je bila pa najtežja tekma v tej sezoni. Veter nas je razmetaval kot majhne ježke, kar se je seveda poznalo na rezultatih. Osebno se nisem najbolje znašel v vetrovnih razmerah. Ob močnih sunkih sem odlagal, kar se je izkazalo za dobro. Zaradi tega pa sem porabil ogromno časa. V zadnji seriji imel na voljo 25min za 25 strelov. Zadnjih 10 strelov sem streljal s hitrejšo tehniko in ravno v tej seriji je bil občutek najboljši."

 

Z malokalibrsko puško brez presežkov


Tudi med tekmami z mk puško se je izkazalo, da veter močno vpliva na rezultate. Z malokalibrsko puško se v težkih in izjemno vetrovnih razmerah naši strelci niso posebno izkazali.

 

Na 50 m leže za ženske je bila pričakovano od naših najboljša Živa Dvoršak, ki je zadela 601,6 kroga, s čimer je zasedla 34. mesto. Njeni sotekmovalki Urška Kuharič in Klavdija Jerovšek sta končali na 53. (592,3) in 61. mestu (580,4). Z veliko prednostjo je zmagala Britanka Jennifer McIntosh (619,1 kroga) pred Ukrajinko Dariyo Sharipovo (615,5) in Švedinjo Marie Enqvist (613,6). Naše tekmovalke so v ekipni konkurenci zasedle 17. mesto (1774,3 kroga).

 

Lia Lazar nas je zastopala med mladinkami. Njenih 584,3 kroga je zadostovalo za 42. mesto. Zlato je osvojila Sara Karasova (Češka Republika), srebro Selina Zimmermann (Nemčija), bron pa Marianne Palo (Finska).

 

Tudi v trojnem položaju je bila od naših najboljša Dvoršakova, s 569 krogi je osvojila 34. mesto. Klavdija Jerovšek ji je sledila na 41. mestu s tremi krogi manj, Urška Kuharič pa na 60. mestu s 553 krogi. V finalu je zmagala še McIntosheva, tokrat je bila to Seonaid, ki je z več kot krogom prednosti osvojila zlato medaljo. Drugo mesto je pripadlo Franciski Peer (Avstrija), tretje pa Jolyn Beer (Nemčija).

 

Lia Lazar je s 553 krogi osvojila 49. mesto.

 

V moški konkurenci na 50 m leže je od naših strelcev najbolje streljal Robert Markoja, ki je bil s 611,1 kroga 26., Rajmond Debevec pa s 606,3 kroga 53. V izjemno razburljivem finalu je zlato medaljo po shoot-off-u osvojil Yury Shcherbatsevich (Belorusija), ki je zadel 10,2, medtem ko je srebrni Thomas Mathis (Avstrija) zadel "samo" 10,1 kroga. Bron je osvojil Sergey Kamenskiy (Rusija).

 

Od mladincev nas je zastopal samo Erik Kandare, ki pa se tudi ni najbolje znašel v vetrovnih razmerah. S 604,6 kroga je osvojil 44. mesto, v finale pa je vodil rezultat 613,9 kroga. Z novim mladinskim svetovnim in evropskim rekordom final 250,6 je zmagal Zalan Pekler (Madžarska) pred Borno Petanjekom (Hrvaška) in Cameronom Adamom Snowdenom Pirouetom (Velika Britanija).

 

V trojnem položaju med moškimi je po prvih dveh položajih izjemno dobro kazalo Debevcu, ki pa je potem v stoječem položaju popustil in s 1135 krogi osvojil 39. mesto. Markoja, naš drugi predstavnik v tej disciplini pa je s 1116 krogi osvojil 57. mesto. V finalu je ponovno zmagal Shcherbatsevich pred Serhiyem Kulishem (Ukrajina) in Alexandrom Schmirlom (Avstrija).

 

Tudi Erik Kandare je bil bitko z vetrom. S 1120 krogi je bil 41., za finale pa je bilo potrebno zadeti 22 krogov več. Evropski zmagovalec je postal s prednostjo skoraj dva kroga in pol Filip Nepejchal (Češka), drugi je bil Zalan Pekler, tretji pa Andrei Golovkov (Rusija).


Martin Kolar


rezultati

Strelska zveza Slovenije

Dolenjska cesta 11

1000 Ljubljana

 

01 427 10 09

01 428 05 82

info[@]strelska-zveza.si

Obvestilo

- Veliko datotek na naši strani je v PDF formatu. V kolikor jih ne morete odpirati, si namestite Adobe Reader.

- Imate novico za našo spletno stran? Pišite nam na info[@]strelska-zveza.si. Ne pozabite priložiti tudi fotografije.

- Pripombe, predloge in pobude posredujte na info[@]strelska-zveza.si