V Švici naši strelci med najboljšimi

Med 4. in 7. julijem 2017 sta v švicarskem Thunu potekali dve tekmi za Lapua Evropski pokal in sicer na 300 ter na 25 metrov. Medtem ko je od naših strelcev na 25 m nastopal samo Rudi Rener, pa smo na 300 metrov imeli bolj številčno in tokrat tudi rezultatsko dosti bolj uspešno ekipo. Na koncu so se naši strelci na 300 m s štirimi medaljami uvrstili na tretje mesto po osvojenih medaljah, pred njimi so bili samo domačini z devetimi in Švedi s šestimi medaljami.

Renerju 11. in 14. mesto

Rudi Rener je tekmoval v disciplinah standardna pištola in pištola s središčnim vžigom. V disciplini standardna pištola je kljub ponesrečenemu nastopu v obeh 150 sekundnih serijah izvlekel s 523 krogi 14. mesto. S pištolo središčnega vžiga pa je dosegel enega od njegovih boljših rezultatov letos, saj je zadel 557 krogov kar je zadostovalo za 11. mesto.

Debevec najboljši v trojnem položaju in tretji leže, ekipno 2. in 3.

Med strelci na 300 metrov je bil od naših najbolj uspešen Rajmond Debevec, saj je osvojil dve medalji v posamični konkurenci. V trojnem položaju s puško je s 1171 krogi premagal vso evropsko elito streljanja z velikim kalibrom in osvojil zlato medaljo. V isti disciplini sta tekmovala tudi Robert Markoja, ki je bil s 1148 krogi 10., in Dušan Ziško, ki je zadel 1122 krogov, kar je zadostovalo za 16. mesto. Ekipno pa so zaostali samo za Avstrijci in Švicarji, tako da so prinesli s sabo še ekipni bron.

V ženski konkurenci je tekmovala od naših strelk samo Renata Oražem. Začela je odlično, saj je imela leže od 20 strelov 20 desetk, od tega jih je bilo kar 19 notranjih. Žal pa ji v stoječem položaju ni šlo tako dobro, vendar je na koncu vseeno osvojila 12. mesto.

S standardno puško na 300 m v trojnem položaju (3 x 20)je nastopala moška ekipa. V posamični konurenci sicer niso osvojili medaje, je pa Debevec osvojil s 578 krogi 7. mesto, Markoja z desetimi krogi manj 12. in Ziško še z desetimi krogi manj 15. mesto. Ekipno je njihov seštevek 1704 kroge zadostoval za še eno medaljo, tokrat so zaostali samo za domačo ekipo.

Zadnja disciplina, ki so jo streljali, je bila na 300 m leže. Debevec je tudi tokrat prikazal odlično streljanje, saj je bil v eliminacijah z izenačenim državnim rekordom 599 in 49 notranjimi desetkami najboljši. Na koncu je osvojil končno tretje mesto s 597 krogi, za srebro je bilo potrebno zadeti krog 598, za zlato pa 599 krogov. Markoja je bil s 593 krogi 13., Ziško pa s krogom manj 19. Ekipno tokrat niso dobili medalje, njihovih 1772 krogov je bilo dovolj za 5. mesto, sedem krogov več pa bi jim že prineslo bronasto medaljo.

V ženski konkurenci se je Oražmova borila do zadnjega strela. S končnimi 588 krogi je izboljšala svojo najboljšo uvrstitev na tej tekmi, saj je bila 11.

Trenutno je na finale Evropskega pokala na 300 metrov od naših strelcev po treh tekmah uvrščen samo Rajmond Debevec v disciplini 3x40. Lahko pa predvidevamo, da se bo stanje po zadnji tekmi, ki bo na Evropskem prvenstvu v Bakuju, še spremenilo.

Rezultati 300m

Skupne točke 300m