Čeper 8. na mladinskem svetovnem prvenstvu

23. junija se je v Suhlu začelo 1. svetovno prvenstvo za mladince z zračnim in malokalibrskim orožjem, kjer je več kot 540 športnikov zastopalo 65 držav. Izjemno uspešni so bili predstavniki Kitajske, ki so osvojili kar 21 od možnih 78 medalj, sledili so jim Indijci z 8 in Ukrajinci in Rusi s 6 medaljami. Izboljšanih je bilo 13 novih svetovnih rekordov, dva pa sta bila izenačena. Naši tekmovalci sicer niso posegli tako visoko, so pa vseeno dosegli nekaj vidnih uvrstitev in nekaj rekordov.

Čeper 8. z novim državnim rekordom

Najbolj uspešen je bil Jože Čeper, kateremu so priprave, ki je je opravil v Rečici pri Laškem močno koristile. Namreč z zračno pištolo je zadel 569 krogov kar je zadostovalo za končno 22. mesto, za finale pa so mu zmanjkali štirje krogi. Zmaga je šla Boramu Choe-ju (Koreja), ki je v finalu dosegel nov mladinski svetovni rekord final 241,1 kroga, drugo mesto je osvojil Pavlo Korostylov (Ukrajina), tretje pa Italijan Paolo Monna.

Čeper pa je bil še boljši s športno pištolo, kjer se je z novim državnim rekordom 580 krogov uvrstil na 8. mesto. Zmagal je Ukrajinec Korostylov z izenačenim mladinskim svetovnim rekordom 590 krogov, drugo mesto je dosegel Indijec Anish Anish s krogom manj, tretje pa z rezultatom 582 krogov Jueming Zhang (Kitajska). Jagoda Tkalec in Anja Prezelj nista bili tako uspešni. Tkalečeva je z rezultatom 372 krogov dosegla 34., Prezljeva pa z devetimi krogi manj 78. mesto na svetu med mladinkami. V finalu je premoč pokazala Indijka Yashaswini Singh Deswal, ki je izenačila svetovni rekord final in najbližjo zasledovalko pustila za sabo za kar 4,1 kroga.

Tkalčeva je tekmovala tudi s športno pištolo, kjer je zadela 548 krogov kar je bilo dovolj za 53. mesto. V finalu je zmagala ena najbolj izkušenih strelk v mladinski konkurenci Kitajka Lijia Cao, ki je pred tem svetovnim prvenstvom tekmovala na petih tekmah za svetovni pokal v letih 2015 in 2016 ter osvojila bron na finalu svetovnega pokala leta 2015. Drugo mesto je osvojila devetnajstletna Bolgarka Mincheva in tretje mesto Kitajka Chenova.

Kandare izenačil državni rekord v trojnem položaju

V trojnem položaju sta med moškimi tekmovala samo Erik Kandare in Jakob Petelinek. Sicer se nista uvrstila med osem najboljših tekmovalcev na svetu, sta pa pokazala zelo dobro pripravljenost, saj je Erik Kandare izenačil mladinski državni rekord, kar mu je prineslo 36. mesto na svetu. Petelinek je dosegel nekoliko slabši rezultat od Kandareta, vendar je njegovih 1143 krogov pomenilo močno popravljen osebni rekord s še dosti rezerve. Njegov rezultat mu je zadostoval za 51. mesto. Za vstop med 8 najboljših strelcev je bilo potrebno zadeti vsaj 1166 krogov. V izjemno razburljivem finalu je šla zmaga na Kitajsko, tokrat je zlato odnesel Yukun Liu, ki je zmagal šele po "shoot –off-u", ko je zadel 10,3, Filip Nepejchal (Češka) pa samo 8,7. Tretje mesto je osvojil Henrik Larsen (Norveška).

Tudi finale trojnega položaja pri ženskah je bil zelo zanimiv, saj so bile razlike na vrhu zelo majhne. So pa Kitajke tokrat pokazale popolno dominanco v tej disciplini, saj so odnesle zlato, srebro in bron. Zmagala je Yingjie Zhu, ki je s 455,3 kroga imela 0,2 kroga prednosti pred Xinyi Peng, tretja pa je bila Ying Gao. Od naših strelk je tekmovala samo Lia Lazar, ki je s svojimi 567 krogi dosegla 54. mesto.

Na 50 metrov leže je v moški konkurenci v ponovno izjemno napetem finalu, saj je zmagovalca odločil "shoot-off", zmagal Christian Friman (Finska) pred Dragomirjem Iordachem (Romunija) in Yukun Lium (Kitajska). Kandare in Petelinek sta s 612,1 oziroma 611,6 kroga dosegla 47. in 49. mesto.

V ženski konkurenci je zmagala z novim mladinskim svetovnim rekordom 624,9 kroga Katerina Kolarikova (Češka), druga je bila Anastasiia Galashina (Rusija) s 621,6 kroga, tretja pa s krogom manj Norvežanka Jeanette Hegg Duestad. Lia Lazar je s 609,1 kroga osvojila 45. mesto.

Kitajka dosegla nov svetovni rekord mladinski rekord z zračno puško, tudi ekipno rekordno

Kitajci so nadaljevali svojo prevlado tudi med mladinkami z zračno puško. V kvalifikacijskem delu je bila z novim mladinskim svetovnim rekordom 421,4 kroga najboljša Yingjie Zhu, ki je svojo premoč pokazala tudi v finalu. Tam je po 20. strelu prevzela vodstvo pred domačinko Anno Janssen, ki je do takrat vodila. Po štiriindvajsetih strelih je imela Kitajka 1,3 kroga prednosti pred Nemko, tretja pa je bila Yimei Chen (Kitajska). Kako "močno" je bilo finale pove tudi dejstvo, da je olimpijska zmagovalka iz Ria v tej disciplini, Virginia Trasher (ZDA) po tretjem mestu v kvalifikacijah v finalu dosegla "samo" peto mesto. Tudi ekipno so bile Kitajke daleč najboljše, saj so dosegle ekipni mladinski svetovni rekord, ki sedaj znaša 1262,1 kroga. S tem rezultatom so bile kar za petnajst krogov boljše od ekipe iz Singapurja in še dodatne 3 kroge boljše od nemške ekipe.

Od naših mladink je bila najboljša Urška Hraševec na 64. mestu s 409,8 kroga, Vesna Markelj je bila 91. s 406,8 kroga, Lia Lazar pa 104. s 404,2 kroga. Naše mladinke so bile ekipno s 1220,8 kroga 26.

V moškem finalu zračne puške smo videli izjemno predstavo najboljših mladincev in napeto borbo za prvo mesto do zadnjega strela. Pred zadnjim strelom je vodil Kitajec Yukun Liu, vendar pa je z zadnjim strelom zadel samo 9,6. Hrvat Miran Maričić, ki je s tresočo roko zadnji metek komaj vstavil v puško, je bil pri streljanju vseeno bolj natančen od Kitajca in je z 10,5 osvojil zlato medaljo s prednostjo 0,1 kroga. Tudi tretje mesto je šlo k našim južnim sosedom, saj ga je osvojil Borna Petanjek.

Med našimi mladinci je bil najboljši Erik Kandare na 61. mestu s 614,8 kroga, sledila sta mu Jakob Petelinek na 67. mestu s 614,1 kroga in Domen Jarni na 93. s 605,4 kroga. Ekipna zmaga je šla na Japonsko, saj so njihovi mladinci z novim svetovnim rekordom 1873,4 kroga za 0,1 kroga premagali vrstnike iz Kitajske, tretje mesto pa so dosegli Hrvati s še 2,6 kroga manj. Naši so se ekipno uvrstili na 25. mesto z rezultatom 1834,3 kroga.

V mešanih ekipah najboljši Čehi in Indijci

Po petih tekmovalnih dnevih se je tekmovanje zaključilo s tekmo mešanih ekip, ki očitno ne bodo več samo testna tekmovanja. Namreč izjemno veliko ekip je bilo prijavljenih in naravnost očitno je, da so mladinci te tekme vzeli skrajno resno.

Z zračno puško je bila najboljša ekipa iz Češke, ki sta jo sestavljala Nikola Foistova in Filip Nepejchal. V finalu sta premagala kitajsko ekipo (Liu Yukun in Zhu Yingjie) s 7:5. Tretje mesto je osvojila še ena kitajska ekipa v sestavi Gao Mingwei in Zhang Changhong. Naša predstavnika Urška Hrašovec in Jakob Petelinek se s 512,6 kroga nista uvrstila v polfinale.

Z zračno pištolo pa je bila najboljša ekipa Indija 1, ki sta jo sestavljala Anmol Anmol in Yashaswini Singh Deswal. V finalu sta s 7:4 premagala ekipo Rusija 2 (Alexander Petrov and Nadezhda Kolda). Tretje mesto je osvojila ekipa Francija 1 (Mathilde Lamolle and Nicolas Thiel). Jagoda Tkalec in Jože Čeper sta zadela 465 krogov, kar je bilo tudi premalo za uvrstitev v polfinale.

10m Air Rifle Mixed Junior

10m Air Pistol Mixed Junior Team