5. tekmovanje svetovnega pokala v Gabali

Peto in hkrati zadnje tekmovanje svetovnega pokala z zračnim in malokalibrskim orožjem je potekalo med 6. in 14. 6. 2017 v Gabali. To je bil tudi zadnji test forme pred bližajočim se vrhuncem sezone, svetovnim prvenstvom za mladince in evropskim prvenstvom za člane, zato ne čudi, da je bilo doseženih nekaj izjemnih rezultatov. Med več kot 400 prijavljenimi tekmovalci iz celega sveta in več kot 700 nastopi smo imeli tudi Slovenci svoje predstavnike. Pod vodstvom vodje reprezentance Andreje Vlah so nas zastopali Živa Dvoršak, Urška Kuharič, Rajmond Debevec, Robert Markoja in Kevin Venta.

Kuharičeva 19. z zračno puško

Najbolje se je odrezala Urška Kuharič, ki je z zračno puško dosegla 19. mesto z rezultatom 415,0 kroga. Žal ji je finale odnesla nekoliko ponesrečena druga serija, saj je bilo potrebno za vstop med osem najboljših tekmovalk zadeti 416,8 kroga. Živa Dvoršak pa je s 414 krogi in nekoliko slabšima 1. in 4. serijo dosegla 27. mesto. V finalu smo lahko spremljali izjemno napeto borbo za prvo mesto med Kitajkama Xinyi Peng in Mengyao Shi. Ker sta imeli obe na koncu rezultat 248,1 kroga, je za zmago odločal "shoot-off", kjer je bila z 9,9 proti 9,5 kroga boljša Pengova. Tretje mesto je osvojila Xiang Wei Jasmine Ser iz Singapurja.

V moški konkurenci nismo imeli tekmovalcev, finale pa je postreglo z ravno tako razburljivim koncem kot smo ga videli pri ženski konkurenci. Po 24 strelih sta bila na vrhu iz rezultatom 250,9 kroga izenačena Milutin Stefanović iz Srbije in Yungcong Yao iz Kitajske. Po "shoot-off-u" je šla zmaga v Srbijo, saj je Stefanović zadel 10,0, Yao pa 9,6 kroga. Tretje mesto je šlo vodilnemu v kvalifikacijah, Istvanu Peni-ju.

Venta 21. s pištolo proste izbire

Dan kasneje je nastopal Kevin Venta na malokalibrskem strelišču v disciplini pištola proste izbire. Žal je pokazal preveč nihanja v serijah, njegovih 552 krogov mu je prineslo 21. mesto in finale odneslo za 7 krogov. V finalu je bil prepričljivo najboljši Ukrajinec Oleg Omelchuk, ki je bil na koncu od Yusufa Dikeca (Turčija) boljši za skoraj 2 kroga. Tretje mesto je osvojil Damir Mikec (Srbija).

Na 50 m leže naša obstala v eliminacijah

V finalu discipline, ki je na naslednjih olimpijskih igrah ne bo več, smo videli izenačenje svetovnega rekorda final. To je uspelo Torbenu Grimmel-u (Danska), ki je s 249,8 kroga za 0,9 kroga premagal najbližjega zasledovalca, Yuryja Shcherbatscevich-a (Ukrajina). Tretji je bil Belgijec Lionel Cox.

Rajmond Debevec in Robert Markoja sta žal obstala v eliminacijah, Rajmond je bil v prvi skupini 32. s 618,2 kroga, Robert pa v drugi 33. s 612,7 kroga.

Venta 27. z zračno pištolo

Kevin Venta je nastopal tudi z zračno pištolo. Žal mu je v drugi in šesti seriji popustila pozornost, kar je rezultiralo v tem, da je finale zgrešil za samo 5 krogov. Njegovih 573 krogov je zadostovalo za 27. mesto. V finalu pa smo videli premoč Kitajca Wei-a Yanga-a, ki je bil z 240,1 kroga za 2,2 kroga boljši od Tomoyuki-ja Matsude (Japonska). Tretji je bil zmagovalec tekme s pištolo proste izbire, Oleh Omelchuk.

V eliminacijah trojnega položaja pri moških izenačen svetovni rekord

V eliminacijah je vse presenetil Yifei Cao (Kitajska), ki je zadel 1186 krogov s čimer je izenačil svetovni rekord. Naslednji dan v kvalifikacijah mu ni uspelo ponoviti tega rezultata, zadel je 16 krogov manj in se ni prebil v finale. V finale žal ni uspelo priti tudi našemu Rajmondu Debevcu, ki je v kvalifikacijah zadel 1166 krogov kar je zadostovalo za 28. mesto. Robert Markoja je s 1147 krogi obstal v eliminacijah. V finalu smo lahko videli prvo zmago na svetovnem pokalu mladega Istvana Peni-ja. V finale je prišel kot drugouvrščeni iz kvalifikacij s 1182 krogi, za zmago pa je potem zadel 458,4 kroga. Drugo mesto je s krogom manj osvojil Zicheng Hui (Kitajska), tretje pa Tomasz Bartnik (Poljska).

V finalu trojnega položaja zmaga mladinke z novim svetovnim rekordom

Kitajska je bila najboljša država na tem prvenstvu. Tudi v trojnem položaju pri ženskah je odnesla zlato medaljo. Najboljša je bila mladinka Mengyao Shi, ki je zmagala s 459,0 kroga. Ta rezultat je hkrati novi mladinski svetovni rekord final. Drugo mesto je s skoraj 4 krogi manj osvojila Nadine Ungerank (Avstrija), tretja pa je bila Stine Nielsen (Danska).

Živa Dvoršak in Urška Kuharič sta se z lahkoto uvrstili v kvalifikacije, v finale pa jima žal ni uspelo priti. Živa je zadela 579 krogov in samo 5 krogov ji je zmanjkalo za uvrstitev v finale. Urški Kuharič pa se je nastop popolnoma ponesrečil saj je zadela samo 564 krogov in s tem osvojila 55. mesto.