Na svetovnem pokalu ISSF v Münchnu naši s povprečnimi rezultati in uvrstitvami

Slovenska strelska reprezentanca s puško in pištolo je v polnem pogonu. Le 10 dni po prihodu iz Plzna, od koder so reprezentantke n reprezentanti prinesli nekaj novih državnih rekordov, so se že odpravili v München na drugo prizorišče letošnjih tekem za svetovni pokal ISSF. Rečemo lahko, da so se tja peljali skozi Zagreb, saj so se 13. maja na tamkajšnjem strelišču Vrapčanski potok udeležili tekmovanja z malokalibrskim orožjem Končar cup. Na tekmo svetovnega pokala je v četrtek 17. maja odpotovalo precej manj naših strelk in strelcev, kot v Plzen. Na svetovni pokal so potovala dekleta s puško Živa Dvoršak, Urška Kuharič, Sonja Bnčina in Klavdija Jerovšek, Denis Bola Ujčič s športno pištolo, fantje Rajmond Debevec, Robi Markoja in Jernej Žižek s puško ter Kevin Venta in Sašo Stojak s pištolo.

Prve tekme so jih čakale že v petek, 18. maja – dekleta so nastopila v kvalifikacijah z zračno puško. Posamično je bila Živa z doseženimi 416,0 krogi 32., Sonja ji je s 415,8 krogi na 34. mestu tesno sledila, Urška pa je s 414,7 krogi bila 45. Klavdija Jerovšek je nastopila v t.i. Minimum Qualification Scores (MQS) konkurenci. Zadela je 412,7 krogov.

Že zgodaj zjutraj istega dne je povratnica v reprezentanci, Denis Bola Ujčič začela tekmovanje s športno pištolo za ženske v precizni stopnji. Tekmovanje se je končalo naslednji dan s hitrostrelno stopnjo, Denis je s 555 krogi zasedla 82. mesto. Prav tako s pištolo, vendar malo drugačno – s pištolo proste izbire na 50m, je Kevin Venta uspešno opravil nastop v eliminacijah, ter se uvrstil na sobotno tekmo.

Kvalifikacije v soboto je Kevin začel zjutraj ob pol devetih. Po uri in pol in oddanih 60-ih strelih je njegov rezultat 555 krogov zadostoval za 15. mesto. Takoj, ko so strelci s pištolo zapustili 50-metrsko strelišče, so ga že zasedli strelci s puško, saj jih je čakal nastop v eliminacijah za tekmo 60 strelov leže. Žal se je od naših treh na tekmo prebil le Rajmond Debevec, Robi Markoja in Jernej Žižek sta bila 613,3 in 611,6 zadetimi krogi preskromna.

Tako kot Kevin prejšnji dan, je tudi v nedeljo Rajmond že ob pol devetih bil na svojem strelskem mestu in se pripravljal na kvalifikacijski nastop. Na koncu se je moral zadovoljiti s 622,1 krogov in 36, mestom.

Fante so na strelišču zamenjala dekleta – eliminacije v trojnem položaju. Na tekmo sta se brez težav uvrstili Živa Dvoršak in Urška Kuharič, le Klavdija Jerovšek žal ne.

Več naših strelcev je na tekmovališča stopilo v ponedeljek, 22. maja. Dekleta so ob pol devetih bila nared za tekmo v trojnem položaju. Izkazala se je Živa, ki je za sedem krogov izboljšala svoj rezultat prejšnjega dne in s 584 krogi zasedla 15. mesto. Žal Urški ni uspelo enako, za svojim rezultatom iz eliminacij je zaostala za 10 krogov. 568 krogov, kolikor jih je zadela, je zadostovalo za 70. mesto.

Ob istem času so v dvorani za zračno orožje stopili na linijo tekmovalci z zračno pištolo. Kevin Venta in Sašo Stojak sta bila naši vroči železi. Na koncu Kevin 47. (573 krogov) in Sašo 61. (570 krogov).

Nekoliko pozneje sta se Rajmond in Robi 'vrgla' v eliminacije s puško na 50 metrov v trojnem položaju. Oba sta se uvrstila na tekmo, Rajmond z zelo dobrimi 1.167 krogi.

Medtem, ko so ostali reprezentanti že razmišljali o poti domov, sta zadnji dan tekem, v torek, Rajmond in Robi bila boj kleče, leže in stoje z malokalibrsko puško. Na tekmi je to nekoliko bolje uspevalo Robiju, s 1.162 krogi je bil 49., Rajmond pa s 1.160 krogi 59.

Janez Kelenc