V Plznu doseženi novi državni rekordi

Članice v trojnem položaju do novega rekorda

Med 3. in 7. 5. 2017 je v Plznu potekal že 48. GP Liberation Plzen na katerem nas je zastopala številčna ekipa. V izjemno hladnem vremenu, ki ga je spremljal tudi dež, se je odlično izkazala ekipa članic v disciplini 50 m trojni položaj. Živa Dvoršak, Urška Kuharič in Klavdija Jerovšek so dosegle 6. mesto z novim ekipnim državnim rekordom 1735 krogov. Prejšnji rekord, ki je bil dosežen na EP 2015, so popravile kar za 35 krogov. Finalu se je najbolje približala Živa Dvoršak, ki je dosegla 19. mesto, 38. je bila Kuharičeva in 50. Jerovškova.

Nekoliko spremenjena ekipa (Dvoršak, Kuharič in Benčina) je dosegla 6. mesto tudi v disciplini zračna puška. Druga slovenska ekipa, ki so jo sestavljale mladinke Urška Hrašovec, Suzana Lukič in Lia Lazar, so pristale na 18. mestu. Ponovno je bila najbližje finalu Živa Dvoršak na 15. mestu, saj je zaostala za samo 1 krog. V finalu je zmagala Švicarka Lustenbergerjeva pred rojakinjo Christenovo in Romunko Ilievo.

Tudi v disciplini 50 m leže je ponovno največ pokazala Živa Dvoršak, ki je z rezultatom 618,9 kroga dosegla 24. mesto, Urška Kuharič je s 616,2 kroga 45. mesto, Klavdija Jerovšek pa s 608,1 88. mesto. Ekipno so bile 11. med 20 ekipami.

Tudi člani z novim državnim rekordom

Tudi moške predstavnike je na hladnem in deževnem malokalibrskem prizorišču motilo deževno in hladno vreme. V disciplini 50 metrov leže je med 158 tekmovalci največ pokazal naš najbolj izkušeni strelec Rajmond Debevec, ki je s 622,7 kroga dosegel 33. mesto, na 64. mestu mu je sledil Robert Markoja s 619,8 kroga, malo manj kot dva kroga manj je nastreljal Žan Kelenc, kar je zadostovalo za 88. mesto. Ekipno so dosegli 8. mesto z novim ekipnim državnim rekordom 1860,5 kroga, starega pa so izboljšali za 5 krogov.

Mladinca Jakob Petelinek in Erik Kandare sta z dobrimi 609 krogi pristala na 136. in 139. mestu.

V trojnem položaju je najbolje od naših streljal Robert Markoja, ki je s 1157 kroga dosegel 66. mesto, Rajmond Debevec je bil s štirimi krogi slabšim rezultatom 76, Žan Kelenc pa s 1142 kroga 93. Ekipno so bili 18. Mladinca Erik Kandare in Jakob Petelinek sta zadela 1135 oziroma 1115 krogov kar je zadostovalo za 107. in 124. mesto.

Dosti topleje je bilo na tekmovališču za zračno orožje, kjer so nas zastopali štirje strelci. Najbolje se je odrezal mladinec Erik Kandare, ki je zadel 615,5 kroga kar je zadostovalo za 63. mesto, Robert Markoja in Žan Kelenc sta se uvrstila z rezultatom 611,7 in 611,6 kroga na 76. oziroma 77. mesto, drugi mladinec Jakob Petelinek pa je bil s 610,5 82.

Nov državni rekord tudi v disciplini hitrostrelna pištola

Med strelci s pištolo se je v Plznu v posamični konkurenci najvišje zavihtel Peter Tkalec, ki je v disciplini 25 m standardna pištola z rezultatom 557 krogov dosegel 15. mesto. Rudi Rener je bil s 535 krogi 42., Andrej Brunšek pa s 530 krogi 46., Peter Jenko pa s 517 krogi 53. Zanimivo je, da je bila več kot tretjina tekmovalcev v tej disciplini iz Indije in tudi najboljši trije tekmovalci so bili predstavniki te države.

Z velikim kalibrom oziroma v disciplini 25 metrov pištola s središčnim vžigom so nas zastopali Peter Tkalec, ki je bil 32. s 552 krogi, Andrej Brunšek je bil 37. s 544 krogi, še krog manj in 38. mesto je dosegel Rudi Rener, 39. pa je bil Peter Jenko, ki je nastreljal 541 krogov.

Tudi zmagovalec v kategoriji hitrostrelna pištola je prišel iz Indije. Od naših tekmovalcev je bil najboljši Peter Jenko s 548 krogi kar je zadostovalo za 44. mesto, tri mesta za njim je bil Peter Tkalec s 537 krogi, še dodatna tri mesta pa je zaostal Andrej Brunšek. Skupaj so zadeli 1599 krogov in s tem za kar deset krogov popravili ekipni državni rekord, ki so ga pred enim letom postavili na istem strelišču.

Na desemetrskem strelišču so se potili tudi strelci z zračno pištolo. Kevin Venta je s 575 krogi dosegel 17. mesto in za samo tri kroge zgrešil finale, v katerem je premočno zmagal Damir Mikec iz Srbije. En krog manj od Kevina je zadel Sašo Stojak, kar je zadostovalo za 24. mesto, Jože Čeper pa je s 566 krogi pristal na 51. mestu. Ekipno so bili 9.

Tudi na petdestmetrskem strelišču zmagal Srb Mikec, Venta je s 538 krogi dosegel 32. mesto, Čeper je bil s 513 krogi 67., zadnji član ekipe Rudi Rener pa s tremi krogi manj 69. Ekipno so bili 12.

Tudi strelke s pištolo uspešne

V Plznu sta nas zastopali tudi dve strelki s pištolo. Na 25 metrskem strelišču je Jagoda Tkalec s 562 mesti dosegla 49. mesto, Denis Bola Ujčič pa je zadela 10 krogov manj, kar je zadostovalo za 63. mesto.

Z zračno pištolo je v finalu zmagala s kar devetimi krogi prednosti ena od najboljših strelk s pištolo v zadnjem obdobju, odlična Anna Korakaki iz Grčije. Denis Bola Ujčič je bila s 369 krogi 46., Jagoda Tkalec pa s tremi krogi manj 54.