Med prazničnim vikendom strelci kar na štirih tekmovališčih

V dneh, ko je veliko državljanov zaradi ugodnega razmerja praznikov in prostih dni odšlo na morje oz. si na drugačen način krajšajo proste dni, je kar 162 tekmovalcev strelcev odšlo ta praznični vikend na kar štiri tekmovališča na različnih koncih Slovenije, kjer so potekala uradna tekmovanja Strelske zveze Slovenije. Ker sta pred nami še dva praznična dneva pa bodo lahko te izkoristili tudi ti tekmovalci, z izjemo reprezentance, ki v sredo odpotuje na GP v Plzen in za njih kakovostnega počitka ne bo. Seveda pa so svoj prosti čas morali za izvedbo teh tekmovanj nameniti tudi številni volonterski delavci, organizatorji in sodniki, da so bila vsa tekmovanja izvedena strokovno v skladu s vsemi pravili in brez kakršnih koli zapletov ter pritožb.

Strelsko društvo Svečina je izvedlo I. kvalifikacijski turnir v streljanju z MK na 50m, SD Dušan Poženel Rečica iz Rečice pri Laškem na 25m, v Ilirski Bistrici in v Murski Soboti pa so se pomerili tekmovalci lige v trapu.

Na 50m soliden rezultat le Žive Dvoršak

V SC Gaj Pragersko je Strelsko društvo Svečina izvedlo prvo od štirih predvidenih tekmovanj na tem tekmovališču. V članski in mladinski kategoriji so se tekmovalci pomerili v disciplinah na 50m z malokalibrskim orožjem. Ob jutranjih nizkih temperaturah je bilo kar prijetno pričeti tekmovanje na zaprtem strelišču, saj je bila temperatura vsaj nekaj stopinj višja kot zunaj. Popoldan se je zunaj sicer v zavetrju ogrelo in je bilo prijetno posedeti na soncu in počakati na nastop, medtem ko se temperatura v hali ni pretirano dvignila. Posamezni tekmovalci so si nadeli celo kape, vendar pa je večino kar pogrel kak slab strel in so tako zdržali do konca tekme. Rezultati 49-tih tekmovalcev so bili v okviru pričakovanj, saj je bilo to prvo tekmovanje na 50m v sezoni, tekmovalci pa še niso opravili veliko treningov. Za kar nekaj tekmovalcev pa je bilo to tekmovanje pomembno, saj je bila zadnja preizkušnja pred prvim mednarodnim tekmovanjem na katerega odpotujejo čez nekaj dni.

V disciplini 50m, trije položaji je z rezultatom 584 krogov zadovoljila le Živa DVORŠAK, ki bi le s krogom več izenačila kvalifikacijski državni rekord. Soliden rezultat je dosegla tudi Klavdija JEROVŠEK, ki je zaostala za vodilno za tri kroge.  V disciplini leže je med članicami zmagala Renata ORAŽEM z rezultatom 616,8 Urška KUHARIČ pa je bila druga z 0,3 kroga zaostanka.

Med člani so se le trije pomerili v kraljevski disciplini 3 x 40. Najboljši rezultat je prepričljivo dosegel Rajmond DEBEVEC. Drugače je bilo v disciplini leže, kjer je Robert MARKOJA zmagal z rezultatom 622,5 kroga, Rajmond DEBEVEC je dosegel drugi rezultat in tretjega Žan KELENC.

S pištolo 50m se je državni rekorder Kevin VENTA moral zadovoljiti z drugim mestom, zmagal pa je aktualni državni prvak te discipline Blaž KUNŠEK z rezultatom 556 krogov. Med mladinci je bil najuspešnejši David ROŽMAN.

Med mladinci sta tekmovalca Cerkniškega društva strelk in strelcev Erik KANDARE in Jakob PETELINEK zmagala vsak v eni od disciplin 3 x 40 in 60 leže oz. osvojila drugo mesto.  Mladinka Lia LAZAR pa je bila najuspešnejša v disciplini 60 leže in 3 x 20 strelov.

V Rečici največ tekmovalcev z VK pištolo

Kar enajst članov se je pomerilo z VK pištolo (revolverjem) s središčnim vžigom, kar je sicer za naše razmere pričakovano, vendar pa ob velikem številu »tekmovalcev«, ki iz naslova športa posedujejo to vrsto orožja zelo malo. Znano nam je sicer, da precej tekmovalcev članic SZS nastopa v preciznem streljanju, vendar izven uradnega tekmovalnega sistema, saj se ne morejo spoprijateljiti z enoročnim streljanjem. V tej disciplini je bil najuspešnejši Andrej BRUNŠEK pred Miroslavom MOLEHOM in Dominikom VNUKOM. Z MK standardno pištolo in z MK hitrostrelno pištolo je bil najuspešnejši Peter TKALEC.

Med članicami je s športno pištolo zmagala Denis BOLA UJČIČ.

Slabša udeležba je bila v mladinskih kategorijah, saj je v vsaki disciplini nastopil le po en tekmovalec/ka in si tako priborili normo za nastop na državnem prvenstvu. Skupaj je nastopilo 29 tekmovalcev.

SD Vrhnika tekmovanje izvedla na strelišču Črne njive nad Ilirsko Bistrico

Štirideset tekmovalcev se je pomerilo s šibrenico skupine Zahod na strelišču nad Ilirsko Bistrico v organizaciji SD Vrhnika. Zmagovalec finala I. lige je bil Andrej STARC, drugo uvrščeni po rednem delu. Ivo KOMPAN je osvojil drugo in Robert NUČIČ tretje mesto.

V II. ligi je bil z zadeto tarčo več boljši Boris GRMEK pred Alenom FURLANOM. Tretje mesto si je priboril Klemen VIDRIH.

Med mladinci je bil najuspešnejši Sašo HROVAT.

Ekipno so zmagali strelci iz TK Brda, pred TK Ilirska Bistrica in SD Vrhnika.

V Murski Soboti ponovno odlično streljanje mladega Reneja Maček

Strelsko društvo Trap Štefan Kovač Murska Sobota je na lani posodobljenem strelišču izvedlo že drugo letošnjo tekmo lige trap Vzhod. 44 tekmovalcev se je pomerilo s šibrenico v I. in II. ligi vzhod ter v mladinski kategoriji. V I. ligi je zmagal Dani ŠMID pred Rajkom LUPŠETOM in Tomažem BLAZINŠEKOM na tretjem mestu.

Zmagovalec druge lige je Gašper PETRIČ, na drugo mesto pa se je uvrstil Matjaž LEPEN. Mladinec (sicer še kadet) Rene MAČEK je ponovno streljal odlično ter v članski kategoriji  II. lige osvojil v finalu tretje mesto. Njegov kvalifikacijski rezultat je bil 64 zadetih letečih tarč, kar je bil drugi rezultat, v kolikor pa upoštevamo še prvoligaše pa celo četrti.

V ekipnem tekmovanju so bili najuspešnejši tekmovalci SD Trap Ormož pred ŠSD Radgona in SD Rudar Globoko.

Več v rezultatih.

pg