Vrhunec domače sezone na Rogli

V organizaciji SD Slovenske Konjice se je v športni dvorani na Rogli odvijalo že 26. Državno prvenstvo v streljanju z zračnim orožjem. Na več kot 1500 metrih nadmorske višine je nastopilo preko 800 tekmovalcev, ki so zastopali barve 64. klubov.

SD Trzin najuspešnejši klub na državnem prvenstvu

Najuspešnejši klub je bil SD Trzin, katerega je zastopalo 38 tekmovalcev. Osvojili so sedem naslovov državnih prvakov, od tega dva med posamezniki in pet ekipnih, poleg tega pa imajo tudi tri državne podprvake in dva tretja mesta. Z največ nastopi se lahko pohvalijo v SD Grosuplje, katerega je zastopalo kar 48 tekmovalcev. Ti tekmovalci so osvojili osem medalj, od tega imajo tri ekipne državne prvake, štiri podprvake in eno tretje mesto. Tretje mesto po številu osvojenih medalj si delita društvi SD Dušan Poženel Rečica pri Laškem in SD 1. Pohorski bataljon Ruše. Obe društvi sta osvojili po sedem medalj, imata tri državne prvake, dva podprvaka in dve tretji mesti. Na petem mestu pa je SK Brežice s petimi medaljami, od tega so tri zlate, eno srebrno in eno bronasto.

Ob vsem zapisanem pa je potrebno pohvaliti člane SD Slovenske Konjice, sodiško ekipo in vse ostale, ki so kakorkoli pomagali pri organizaciji 26. Državnega prvenstva. Vsi udeleženci in obiskovalci te prireditve lahko potrdimo, da je bilo prvenstvo odlično pripravljeno in izvedeno, še posebaj če upoštevamo, da je nastopalo preko 800 tekmovalcev. Tako tudi že nestrpno čakamo na naslednje podvige te ekipe.

Do zlata tudi Ratnikova

Po lanskem 6.mestu na državnem prvenstvu je letos v izjemno napetem finalu do zadnjega strela prišla do zmage Saša Marija Ratnik (SD »Koloman Flisar« Tišina). Po zadnjem strelu je imela 0,5 kroga prednosti pred Klavdijo Pufič (SD Franc Lešnik Vuk Hotinja vas), tretje mesto pa je osvojila Živa Muhič (SD Postojna).

Ekipno so bile najbolj prepričljive članice SD Olimpija, ki so imele skoraj 18 krogov prednosti pred članicami SD Kovinar Ormož, tretje pa so bile članice SD 1956 Trbovlje.

Med mladinci zmagal Jarni, Trzinu 2. In 3. mesto

Med mladinci je po zelo zanimivem in napetem finalu zmagal Domen Jarni (OSZ Kočevje), ki si je naslov državnega prvaka zagotovil v zadnjih dveh strelih, ko je premagal Maja Kadunca (SD Trzin). Tretje mesto je zasedel Nejc Klopčič, še en član SD Trzin.

Tudi boj za ekipno prvo mesto je trajal do zadnjega strela. Na koncu so z minimalno prednostjo 0,1 kroga naslov ekipnih državnih prvakov v mladinski kategoriji osvojili mladinci SD Trzin, državni podprvaki pa so postali mladinci Cerkniškega društva strelk in strelcev. Tretje mesto pa je šlo mladincem OSZ Kočevje.

Rutnikova in Jakopiček zmagovalca v kadetski konkurenci

Špela Rutnik (SD Dolič) je naslovu skupne zmagovalke kadetske lige dodale še naslov državne prvakinje. S 406,4 kroga je za 0,2 kroga ugnala Tejo Medved (SD Lotrič Železniki), tretje mesto pa je osvojila Nikita Lenarčič (SD I. Pohorski bataljon Ruše) s 404,5 kroga.

Ekipna zmaga je zanesljivo pripadla kadetinjam SD Grosuplje, drugo mesto so osvojile kadetinje SD Mesto Ljutomer, tretje pa SD Lotrič Železniki.

Kadeti so dosegli nekoliko nižje rezultate kot kadetinje, najvišjega pa je dosegel Patrik Jakopiček (SD I. Pohorski bataljon Ruše). S 401,5 kroga je zmagal, drugouvrščeni Jure Sočič (ŠSD Murska Sobota) pa je obstal en krog pod magično mejo 400 krogov. Tretje mesto pa je osvojil Ivo Cicmanovič Zimet iz SD Kidričevo.

Ekipna zmaga je šla kadetom SD Trzin, drugo mesto so osvojili kadeti SD Postojna, tretje pa Cerkniško društvo strelk in strelcev.

Lazarjeva zmagala z državnim rekordom

V kategoriji mladink z zračno puško je padel še peti državni rekord na tem prvenstvu. V finalu državnega prvenstva ga je izboljšala Lia Lazar (SD IX. korpusa Piran) in sedaj znaša 246,0 krogov. Z zadnjimi štirimi streli je nabrala 2,6 kroga pred Urško Hraševec (SD I. Pohorski bataljon Ruše), tretje mesto pa je osvojila Ajda Kerlatec (SD Postojna).

Ekipno so bile najboljše mladinke iz SD Trzin, drugo mesto je pripadlo SD Grosuplje, tretje najboljše v državi pa so mladinke SD Mesto Ljutomer.

Krajnčič presenetil favorite

Matej Krajnčič (SK Brežice) je pripravil presenečenje za vse favorite. Kot sedmi se je uvrstil v finale kjer je pokazal najboljše streljanje in z rezultatom 232,4 kroga osvojil naslov najboljšega v državi. Za brežiški klub je to po letu 1991, ko je naslov državnega prvaka še v Jugoslaviji osvojil Robert Kranjec, prva članska zmaga z zračno pištolo v moški konkurenci. Na drugo mesto se je z zaostankom 0,2 kroga uvrstil Kevin Venta (SD Kovinar Ormož), tretji pa je bil Rok Ivanc (SD Grosuplje).

Tudi boj za ekipno zmago je bil zelo izenačen, saj sta najboljše tri ekipe ločila samo dva kroga. Naslov ekipnih državnih prvakov so osvojili SD Kovinar Ormož, drugo mesto je pripradlo SD Jože Kerenčič Miklavž pri Ormožu, tretje pa SK Ptuj.

Čeper osvojil naslov državnega prvaka

Po lanskem drugem mestu na državnem prvenstvu je Jože Čeper (SD Vremščica Vremski Britof) letos potrdil primat najboljšega mladinca s pištolo v državi. V finale se je sicer uvrstil kot četrti z zadetimi 553 krogi, v finalu pa je pokazal vse svoje znanje in z 233,1 krogi prepričljivo osvojil naslov državnega prvaka. Na drugo mesto se je uvrstil Matija Demšar (SD Škofja Loka), tretje mesto pa Tadej Širec (SK Ptuj).

Ekipno zmago so zanesljivo osvojili mladinci SK Brežice, drugo mesto je šlo v SD Škofja Loka, tretje pa v SK Ptuj.

Vodebova najboljša v državi

Zaradi samo štirih prijavljenih mladink so tekmovale v članski kategoriji. Med vsemi je bila Katja Vodeb (SD Liboje), naša najboljša članica s pištolo na EP v Mariboru, tudi na državnem prvenstvu najboljša. Že v kvalifikacijskem delu državnega prvenstva je bila prepričljivo najboljša s 378 krogi, v finalu pa je z zadnjima streloma ugnala Jagodo Tkalec (SD Dušan Poženel Rečica pri Laškem). Tretje mesto je osvojila Mojca Kolman (SD Marok Sevnica).

Ekipno so bile najboljše članice SD Dušan Poženel Rečica pri Laškem, ki so imele 69 krogov prednosti pred članicami SK Ptuj, tretje mesto pa je šlo v SD Mrož Velenje.

Kelenc presenetil z državnim rekordom

Na državnem prvenstvu se je po slabi sezoni »prebudil« Žan Kelenc (ŠD Črenšovci). Z rezultatom 610,7 se je sicer za las uvrstil v »prekmurski« finale,kjer je pokazal prepričljivo najboljše streljanje in z novim državnim rekordom final, ki sedaj znaša 245,9 kroga, postal državni prvak. Drugo mesto je z dobrima dvema krogoma manj osvojil Mitja Černi (SD Gančani), tretje mesto pa je osvojil Benjamin Jodl (SD 1. Pohorski bataljon Ruše), ki je bil s 615,7 vodilni po kvalifikacijskem delu.

Ekipna zmaga je šla članom SD Štefan Kovač Turnišče, na drugo mesto so se uvrstili člani SD Olimpija, tretje pa so osvojili SD Kovinar Ormož.

Kadetinje SK Brežice zmagale z ekipnim državnim rekordom

Med kadeti z zračno pištolo primat potrdil tudi na državnem prvenstvu Dejan Jager (SD Dušan Poženel Rečica pri Laškem), ki je s 363 krogi edini imel povprečje višje kot 9 in s tem osvojil prvo mesto. Na drugo mesto se je uvrstil Matija Kecelj (SD Domžale) s 354 krogi, tretji pa je bil Mitja Aleš Janc (SD Marok Sevnica) s 348 krogi.

Ekipno so bili najboljši kadeti SK Ptuj, ki so imeli kar 33 krogov prednosti pred ekipo SD Lotrič Železniki, tretje mesto pa je pripadlo SD Marok Sevnica.

Med kadetinjami je Anja Prezelj (SD Lotrič Železniki) potrdila status najboljše kadetinje, saj je zmagala s 362 krogi. Naslednja tri mesta pa so pripadla kadetinjam SK Brežic. Drugo mesto je osvojila Sara Ščuri s 359 krogi, tretje pa Pia Srpčič, ki je zadela 356 krogov.

Četrti državni rekord na prvem dnevu državnega prvenstva so dosegle kadetinje SK Brežic. Novi državni rekord sedaj znaša 1067 krogov. Drugo mesto je šlo v SD Juršinci, tretje pa v SK Moris – Kočevska Reka – Kočevje. Zanimiv je podatek, da sta ekipi kadetinj iz Brežic in Juršincev imeli več krogov od najboljše moške ekipe.

Med cicibani zanesljivo Skubiceva in Potrč

Med prvimi so na tekmovališča stopile cicibanke in cicibani. Med 30 cicibankami se je najbolje odrezala Nika Skubic (SD Kisovec), ki je zmagala z novim državnim rekordom 186 krogov. Tina Burič (SD 1. Pohorski bataljon Ruše) je imela 7 krogov manj, kar pa je še zmeraj zadostovalo za 2. mesto. Na tretje mesto pa se je zavihtela Anja Jager (SD Dušan Poženel Rečica pri Laškem) s 178 krogi.

Ekipno so bile najboljše cicibanke iz SD Grosuplje, ki so skupaj zadele 516 krogov. Za drugo mesto se je bil boj do zadnjega strela. Na koncu so drugo mesto zasedle cicibanke iz ŠD Črenšovci s 486 krogi, tretje pa SD Trzin s 484 krogi.

Med kar 70 cicibani je bil naboljši Gal Potrč (SD 1. Pohorski bataljon Ruše) s 182 krogi. Borba za drugo mesto pa je bila odprta do konca. Na koncu je bilo kar pet tekmovalcev v dveh krogih. Na drugo mesto se je uvrstil s 178 krogi Ažbe Močivnik (SD Triglav Javornik – Koroška Bela), z enakim rezultatom je dosegel tretje mesto Luka Hauptman ( SD 1956 Trbovlje).

Tudi v ekipni razvrstitvi so bili tekmovalci izjemno izenačeni. Med štirinajstimi ekipami so najboljše tri imela enak rezultat. Na koncu je ekipna zmaga šla na Pohorje, saj so slavili cicibani SD 1. Pohorski bataljon Ruše, drugo mesto je šlo v SD Grosuplje, tretje pa v SD Triglav Javornik – Koroška Bela.

Med mlajšimi pionirji najboljši SD Trzin in OSZ Kočevje

V kategoriji mlajših pionirk in pionirjev se je bilo za zmago potrebno močno potruditi, saj je bila konkurenca zelo izenačena.

Med mlajšimi pionirkami je zmagala z doseženimi 184 krogi Pika Pezdir (SD Trzin). S krogom manj je drugo mesto pripadlo njeni klubski sotekmovalki Lani Prostran, tretje mesto pa še z enim krogom zaostanka Zoji Kalin (SD Dušan Poženel Rečica pri Laškem).

Ekipne zmagovalke so mlajše pionirke iz SD Trzin z novim državnim rekordom. S 547 krogi so za 10 krogov izboljšale star državni rekord. Drugo mesto so osvojile mlajše pionirke SD Dušan Poženel Rečica pri Laškem, tretje pa SD »Celjska četa« Mala Breza.

Da kri ni voda je pokazal Nace Bola Ujčič (SD Postojna), ki je zmagal med kar 114 mlajšimi pionirji. Očitno gre po maminih stopinjah, saj je dosegel 186 krogov in za en krog premagal konkurenta na drugem in tretjem mestu. S 185 krogi se je na drugo mesto uvrstil Timon Bagola (ŠSD Murska Sobota), z istim rezultatom pa na tretje Matevž Mažgon (SD Jožeta Mihevca Idrija).

Ekipna zmaga je šla v OSZ Kočevje s 540 krogi, 13 krogov manj in drugo mesto so dosegli mlajši pionirji SD Grosuplje, tretje mesto pa je šlo v ŠSD Murska Sobota.

Pri pionirjih presenetila Dolenškova, Matek potrdil dobro pripravljenost

Daša Dolenšek (SD Trzin) je celo leto bila med najboljšimi pionirkami, na državnem prvenstvu pa je pripravila presenečenje, saj je pokazala najboljše streljanje v tej sezoni. Njen osebni rekord 185 krogov je zadostoval za zmago. Na drugo mesto se je uvrstila s krogom manj Sara Slak (SD Grosuplje), še krog manj pa je zadostoval Leni Bakan Urisk (SD »Jezero« Dobrovnik) za osvojitev tretjega mesta.

So pa pionirke SD Grosuplje dosegle ekipno zmago, s 531 krogi so bile za 4 kroge boljše od pionirk SD »Jezero« Dobrovnik, tretje mesto pa so osvojile pionirke SD Postojna.

Nik Matek (SD Dušan Poženel Rečica pri Laškem) je lepo sezono kronal še z zmago na državnem prvenstvu. Njegovih 188 krogov je zadostovalo za lepo prednost štirih krogov pred konkurenco. Ostali tekmovalci so bili dosti bolj izenačeni, saj jih je ločeval samo po krog razlike. Na drugo mesto se je s 184 krogi uvrstil Luka Lukić (SD Trzin), na tretje pa s krogom zaostanka Patrik Farkaš (ŠSD Murska Sobota).

Ekipno so bili najboljši pionirji SD Trzin, v boju za drugo mesto pa so bili boljši pionirji SD Mesto Ljutomer, ki so imeli krog prednosti pred tretjeuvrščenimi pionirji ŠSD Murska Sobota.

Fotografije FB Slovenske Konjice