Na finalnem tekmovanju osnovnih in srednjih šol doseženi tudi vrhunski rezultati

V Ljubljani je 20. 3. 2017 potekalo finalno tekmovanje osnovnih in srednjih šol s serijskim in standardnim zračnim orožjem. Seveda so bili med najboljšimi tekmovalci, ki so v vrhu že celo sezono, so se pa vmes pojavili tudi rezultati, ki so bili nad vsemi pričakovanji.

Visoki rezultati pri osnovnošolcih

Med kar 119 osnovnošlci jih kar dvajset pokazalo zavidljivo preciznost, saj so presegli mejo 180 krogov s serijsko zračno puško.

Pri učencih, ki so letnik 2002 in mlajši, je potekala borba za prvo mesto do zadnjega strela. Na koncu je s 184 krogi osvojil prvo mesto Nik Matek iz OŠ Antona Aškerca Rimske Toplice. S krogom manj in osvojenim drugim mestom mu je sledil Patrik Farkaš iz OŠ Bakovci, na tretje mesto s 182 krogi pa se je uvrstil Luka Lukić iz OŠ Trzin.

Predstavniki OŠ Trzin v postavi Luka Lukić, Domen Mušič Zupanc in Jan Emberšič so postali tudi ekipni zmagovalci med učenci. Na drugo mesto se je uvrstila ekipa OŠ Jožeta Krajnca Rakek, ki so jo zastopali Gašper Šlajnar, Primož Jernejčič in Lukaš Potužak. S samo tremi krogi za njimi pa so se uvrstili učenci 3. OŠ Murska Sobota v postavi Jure Sočič, David Gyorek in Timotej Plahut.

Med učenkami je bila najbolj precizna Sara Slak iz OŠ Luisa Adamiča Grosuplje, saj je zadela kar 185 krogov. Na drugo mesto se je s tremi krogi zaostanka uvrstila Lara Frank iz OŠ Livade Izola. Boj za tretje mesto pa je bil dosti bolj izenačen. Na koncu se je uvrstitve na zmagovalne stopničke veselila Manca Košir iz OŠ Ivana Tavčarja Gorenja vas, kateri je medaljo prinesel en zadeti center več od konkurentke.

Ekipna zmaga pri učenkah je šla na OŠ Dobrovnik – KÁI Dobronak. Prekmursko šolo so zastopale Saša Gavrič, Melani Ferencek in Laura Podgoršek. Mesto za njimi je pripadlo ekipi OŠ Luisa Adamiča Grosuplje v postavi Sara Slak, Zala Katarinčič in Hana Predanič Pulko. Tretje mesto pa je pripadlo učenkam OŠ Trzin v postavi Daša Dolenšek, Lana Prostran in Eva Vrbovšek.

Pri mlajših učencih je zmaga pripadla Marku Rombu iz OŠ Luisa Adamiča Grosuplje, ki je s 187 krogi premagal najbližjega zasledovalca, Davida Totha iz 3. OŠ Murska Sobota. Bron pa je pripadel učencu OŠ Leskovec pri Krškem, Mitji Božiču. Med mlajšimi učenkami pa je prvo mesto s 180 krogi osvojila Pia Privšek iz OŠ Primoža Trubarja Laško, ki je šele zaradi števila notranjih desetk premagala Piko Pezdir iz OŠ Trzin. Tretje mesto pa si je s krogom zaostanka priborila Kaja Mencinger iz OŠ Mislinja.

Ekipni zmagovalci v skupni konkurenci mlajših učencev in učenk so postali učenci OŠ Primoža Trubarja Laško v postavi Simona Kristanšek, Petra Žumer in Pia Privšek. Na drugo mesto se je uvrstila ekipa OŠ Brinje Grosuplje, ki so jo zastopali Žak Novak Novljan, Maruša Vidic in Natalija Breskvar Potecin. Z dvema krogoma manj pa so si priborili tretje mesto učenci OŠ Leskovec pri Krškem v postavi Matic Kerin, Mitja Božič in Albina Marinčič.

Vrhunski rezultati med srednješolci

Srednješolci so nastopali v več disciplinah, saj so streljali tako s standardno kot tudi serijsko zračno puško in z zračno pištolo.

Med dijaki, ki so streljali s standardno zračno puško so samo trije dosegli rezultat preko 400 krogov. Na koncu je zmagal z zadetimi 406,9 krogi Maj Kadunc iz Srednje zdravstvene šole Ljubljana, na drugo mesto se je z dobrimi zadetimi tremi krogi manj uvrstil dijak Srednje poklicne in tehniške šole Murska Sobota Jan Nagy. Tretje mesto pa je pripadlo Matevžu Pivku, dijaku Šolskega centra Kranj.

Med dijakinjami z istim orožjem pa je izstopala Suzana Lukić iz Gimnazije in SŠ Rudolfa Maistra Kamnik, saj je zadela namreč kar 414,5 kroga. Boj za drugo mesto pa je do zadnjega strela potekal med Nikito Lenarčič iz Biotehniške šole Maribor in Špelo Rutnik iz Šolskega centra Velenje – Šole za rudarstvo in varstvo okolja. Na koncu je bila za samo 0,2 kroga boljša Lenarčičeva.

Ekipno so bili najboljši dijaki Šolskega centra Ptuj – Elektro in računalniške šole  v postavi Ivo Cicmanovič Zimet, Aljaž Čučko in Gojkošek Žan. Na koncu so imeli samo 1,4 kroga prednosti pred ekipo dijakinj Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer v kateri so nastopale Sandra Kaučič, Nika Nagy in Kristina Žižek. Tretje mesto je pripadlo dijakom 2. Gimnazije Maribor, za katere so tekmovali Nika Biškup, Mihael Mikolič Subotič in Filip Lah.

V konkurenci dijakov, ki so tekmovali z zračno pištolo je bil s 371 krogi najboljši Luka Ušeničnik iz Šolskega centra Škofja Loka – Srednje šole za strojništvo. S tremi krogi zaostanka je drugo mesto dosegel Matija Demšar iz Gimnazije Škofja Loka, še dva kroga manj pa je zadel Rok Bezjak, dijak Šolskega centra Ptuj – Elektro in računalniške šole, s čimer je osvojil tretje mesto. Med dijakinjami pa je s prikazala premoč Anja Prezelj, dijakinja Gimnazije Škofja Loka, ki je zmagala s 360 krogi. Popolnoma drugače pa je bilo v borbi za osvojitev srebrne medalje. Zanjo sta se do zadnjega strela borili dijakinji Šolskega centra Novo mesto – Srednje zdravstvene in kemijske šole. Na koncu je s krogom prednosti zmagala Klara Smolič red Urško Gmajnič.

Ekipno sta prvi dve mesti šli v Škofjo Loko. Zmagali so dijaki Šolskega centra Škofja Loka - Srednje šole za strojništvo, ki so v postavi Jani Škrabec, Domen Celec in Luka Ušeničnik, pristreljali prednost dveh krogov pred ekipo dijakov Gimnazije Škofja Loka. Zanjo so tekmovali Matija Demšar, Jaka Bernik in Anja Prezelj. Tretjeuvrščena ekipa pa je ekipa dijakov Šolskega centra Ptuj – Strojne šole v postavi Tadej Širec, Valentin Luževič in Žan Bogša.

S serijskimi zračnimi puškami pa dijaki niso dosegali tako visokih rezultatov kakor učenci. Med dijaki je za prvo mesto zadostovalo 183 krogov, kar je dosegel Nejc Hudoklin iz Kmetijske šole in biotehniške gimnazije Novo mesto. Za celih devet krogov je zaostal Erik Feher iz Dvojezične srednje šole Lendava, na tretje mesto pa se  je z dodatnimi osmimi krogi zaostanka uvrstil Blaž Sluga iz Srednje šole za oblikovanje in fotografijo Ljubljana.

Med dijakinjami je zmagala dijakinja Šolskega centra Novo mesto – Srednje strojne šole, Urša Mohorič. Mohoričeva je zadela 178 krogov, kar je pomenilo, da je na drugem mestu pristala Drnovšek Neža s 174 krogi iz Sednje šole za farmacijo, kozmetiko in zdravstvo Ljubljana. Na tretje mesto pa se je s krogom zaostanka uvrstila dijakinja Gimnazije Novo mesto Eva Primc.

Ekipna zmaga je tokrat odšla dijakinjam Manci Trohi, Evi Primc in Nuše Brezovar, ki so zastopale Gimnazijo Novo mesto. Drugo mesto je dosegla ekipa Srednje šole za oblikovanje in fotografijo Ljubljana, za katero so nastopali Blaž Sluga, Elena Leban in Klara Nemanič. Tudi tretje mesto je šlo ljubljanskim dijakom in sicer na Srednjo šolo za farmacijo, kozmetiko in zdravstvo v postavi Amadej Slak, Vid Purkard in Neža Drnovšek.

Rezultati: Srednje šole

Osnovne šole