2023 - strelec leta, priznanja, ki jih podeljuje Strelska zveza Slovenije 

 

Priznanja Strelske zveze za najboljše strelke in strelce so prejeli

 

 

Strelec: RAJMOND DEBEVEC, SD OLIMPIJA     

Laskavo lovoriko najboljšega strelca leta 2023 si je, po letu 2021, znova pristreljal zlati slovenski olimpionik Rajmond Debevec, član Strelskega društva Olimpija, za katerega je to že izjemna 36. lovorika najboljšega strelca leta. Tekmovalno leto 2023 je Rajmond zaznamoval s svojim tretjim naslovom svetovnega prvaka in drugega z velikokalibrsko puško v ležečem položaju, v Bakuju, in v slogu svojega 60-letnega rojstnodnevnega jubileja še z izenačenjem svetovnega rekorda z maksimalnim dosežkom 600 krogov oziroma v šestdesetih strelih s samimi deseticami. Rekordni dosežek v letu 2023 bo v karieri nenadkriljivega Rajmonda in enega izmed najboljših strelcev na svetu vseh časov zapisan z zlatimi črkami ob bok tistim najvidnejšim - olimpijskim. Rajmond je bila znova nepremagljiv tudi na Državnem prvenstvu z malokalibrsko puško na 50m leže in v trojnem položaju, kjer je osvojil novi dve zlati odličji in dvojni naslov državnega prvaka.

Trener: ANDREJA VLAH

Strelka: ŽIVA DVORŠAK, SD OLIMPIJA     

Svoj deveti naslov najboljše strelke leta oz. že kar trinajsti naslov, če ji prištejemo še 4 mladinske naslove, je osvojila Živa Dvoršak, trikratna olimpijka, članica Strelskega društva Olimpija in olimpijska kandidatka za Pariz 2024. Živa je najboljši rezultat v sezoni dosegla na svetovnem pokalu v perujski Limi, ko se je z zračno puško uvrstila v finale in osvojila končno osmo mesto. Uspešna je bila tudi na svetovnem prvenstvu v Bakuju, ko je s štirinajstim mestom bila znova blizu uvrstitvi v finale. Najboljša slovenska strelka je ob svojih vrhunskih dosežkih aktivna tudi kot strelska trenerka in velika vzornica mladim slovenskim strelkam in strelcem, ki jim pomaga z nasveti in lastnimi izkušnjami.

Trener: POLONCA SLADIČ

Mladinka: SARA SLAK, SD GROSUPLJE

Grosupeljska strelka Sara Slak je osvojila svoj prvi naslov najboljše mladinke leta, kar je po naslovu najboljše kadetinje leta 2020 in najboljše pionirke oz. starejše deklice v letu 2017 njena tretja lovorika najboljše strelke leta. Osvojila je dvojni naslov mladinske državne prvakinje, z zračno puško in malokalibrsko puško v trojnem položaju na 50m, srebrno odličje in naslov podprvakinje pa je osvojila v ležečem položaju. Uspehe na državnih prvenstvih je Sara dopolnila še z naslovom mladinske ligaške podprvakinje. Nastopila je tudi na evropskem prvenstva v Talinu, kjer je osvojila 46. mesto. Sara trenira pod okriljem svojega trenerja Damijana Klopčiča.

Trener: DAMIJAN KLOPČIČ

Mladinec: LUKA LUKIĆ, SD TRZIN

Luka Lukić iz Strelskega društva Trzin je drugič zapored osvojil laskavo lovoriko najboljšega mladinca leta, z dvema naslovoma v kadetski konkurenci pa je tako osvojil že svoj četrti naslov najboljšega strelca leta. Luka je po izjemno uspešni sezoni v letu 2022 z uspehi nadaljeval tudi v letu 2023, ko je največji uspeh dosegel z zračno puško na evropskem prvenstvu v estonskem Talinu, kjer se je uvrstil v finale in osvojil četrto mesto, nato pa še z desetim mestom na svetovnem mladinskem prvenstvu v južnokorejskem Changwonu. Uspehom na mednarodni ravni je Luka dodal še posamični naslov članskega prvoligaškega prvaka z zračno puško. Nepremagljiv pa je bil tudi v Državni mladinski ligi. Luka je osvojil tudi dvojni mladinski naslov državnega prvaka z malokalibrsko puško na 50m, v ležečem in trojnem položaju, z zračno puško pa je v članski konkurenci osvojil bronasto odličje. Ob tem je Luka, ki trenira pod okriljem svojega trenerja Damijana Klopčiča in predsednika Trenerske komisije SZS, postavil še štiri nove državne rekorde in bil razglašen za najperspektivnejšega mladega strelca leta 2023.

Trener: DAMIJAN KLOPČIČ

Kadetinja: MANJA SLAK, SD GORENJA VAS

Svoj prvi naslov najboljše kadetinje leta 2023 je osvojila Manja Slak iz Gorenje vasi, ki trenira pod vodstvom Aleša Koširja. Manja je najboljši rezultat dosegla na evropskem prvenstvu v Talinu, kjer se je z zračno pištolo uvrstila v finale in v tesnem boju za odličja osvojila končno četrto mesto. Uspeh na največjih tekmovanjih je dopolnila v Münchnu, z uvrstitvijo v finale in osvojitvijo srebrnega odličja, v finale pa se je uvrstila tudi na ISSF mladinskem svetovnem pokalu v Suhlu, kjer je osvojila končno peto mesto in bila najboljša Evropejka. Uspešno je nastopila tudi na svetovnem mladinskem prvenstvu v južnokorejskem Changwonu, kjer je osvojila 29. mesto oz. je bila šesta najboljša Evropejka. Uspehe na mednarodnih tekmovanjih je z zmagami nizala tudi v Solinu in Zagrebu. Manja je postala kadetska državna prvakinja z zračno pištolo, slavila je tudi skupno zmago v državni kadetski ligi. Ob tem pa je bila razglašena še za najperspektivnejšo mlado strelko leta 2023.

Trener: ALEŠ KOŠIR

Kadet: MAKSIMILIJAN ŽARIĆ, SD OLIMPIJA

Lovoriko najboljšega kadeta leta je osvojil Maksimilijan Žarić iz Strelskega društva Olimpija, ki je lanskemu naslovu najboljšega starejšega dečka dodal še svoj drugi naslov. Maksimilijan, ki trenira pod vodstvom svojega trenerja Andraža Tekavčiča, je osvojil naslov državnega prvaka med kadeti z zračno puško 10m, na Državnem kadetskem prvenstvu z malokalibrsko puško na 50 m leže je osvojil srebro in naslov podprvaka, v trojnem položaju pa je osvojil bron. Uspehe je nizal tudi v državni mladinski ligi za Pokal Slovenije, kjer je dosegel štiri zmage, eno drugo in eno tretje mesto ter zanesljivo osvojil naslov kadetskega ligaškega prvaka. S svojimi klubskimi kolegi pa je postavil tudi tri ekipne kadetske državne rekorde.

Trener: ANDRAŽ TEKAVČIČ

Starejša deklica: ZALA KAJTNA POŽENEL, SD DUŠAN POŽENEL REČICA PRI LAŠKEM

Zala Kajtna Poženel, mlada članica Strelskega društva Dušan Poženel iz Rečice pri Laškem, si je pristreljala svoj prvi naziv najboljše starejše deklice leta. Zala je svoj največji uspeh dosegla z osvojitvijo naslova državne prvakinje z zračno pištolo in bronastim odličjem z malokalibrsko športno pištolo na 25m. S petimi zmagami si je pristreljala tudi skupno zmago in naslov ligaške prvakinje z zračno pištolo med starejšimi deklicami. Pod vodstvom svojega klubskega in reprezentančnega trenerja Andreja Brunška je uspešno nastopala tudi na mednarodnih tekmovanjih.

Trener: ANDREJ BRUNŠEK

Starejši deček: ALEKS GAJANOVIĆ, SD OLIMPIJA     

Aleks Gajanović, član Strelskega društva Olimpija, si je pod budnim očesom svojega trenerja Branimirja Bevka pristreljal svoj prvi naslov najboljšega starejšega dečka leta. Aleks je največji uspeh dosegel z naslovom državnega prvaka s serijsko malokalibrsko puško leže na 50m ter s srebrnima odličjema in naslovoma državnega podprvaka s serijsko malokalibrsko puško v trojnem položaju na 50m ter z zračno puško. Uspešno je nastopal tudi v Državni mladinski ligi z zračno puško, kjer je osvojil eno srebrno odličje in si v skupnem seštevku pristreljal peto mesto.

Trener: BRANIMIR BEVK

Priznanje za najboljše društvo v letu 2023 prejme:  SD DUŠAN POŽENEL REČICA PRI LAŠKEM

Naslov najboljšega strelskega društva leta je že 16. doslej osvojilo Strelsko društvo Dušan Poženel Rečica pri Laškem. Rečiški strelci so prvič ta laskavi naslov osvojili leta 1998 in na vrhu kraljevali osem zaporednih let, vse do leta 2005. Nato pa so nov naslov znova osvojili leta 2007, in nato še v letih 2011, 2012 ter nepretrgano od leta 2019 naprej. Rečiško strelsko društvo je pod vodstvom predsednika Andreja Brunška v svojem več kot 70-letnem delovanju znova uspešno nizalo odlične dosežke svojih varovancev na številnih tekmovanjih, prvenstvenih, ligaških, kot tudi največjih mednarodnih. Njihovi strelci imajo s prenovljenim streliščem odlične pogoje za trening, kot si ga želijo številne strelske sredine v Sloveniji. S kompetentnimi strokovnimi kadri in številčnim strelskim podmladkom tako Strelsko društvo Dušan Poženel Rečica pri Laškem tlakuje uspešno pot v strelsko prihodnost.

 

 

bronasta.png

 

bronasta2.png

sre.png

 zla.png

 

org.png

 

Posebno priznanje SZS - Poslikana tarča:

Nikolaj MEJAŠ: Za dolgoletno uspešno vodenje trap reprezentance Strelske zveze Slovenije

Nikolaj Mejaš je uspešno opravil uvodno ISSF C-mednarodno izobraževanje za strelskega trenerja v letu 1999, nato v letu 2001 za ISSF-B trenerja, v letu 2004 pa je uspešno opravil tudi najvišje ISSF-A trenersko izobraževanje. Vzporedno z mednarodnim izobraževanjem je Nikolaj že prevzel vodenje slovenske trap reprezentance in v olimpijskem letu 2000 pospremil trap strelca Andraža Lipolta, zdajšnjega podpredsednika SZS, na olimpijske igre v avstralski Sydney. Nato je kot vodja reprezentance v več kot 20-letnem vodenju najboljših slovenskih strelcev in strelk s puško šibrenico, predvsem v disciplini trap, dosegel svoje najboljše rezultate s člani reprezentance, ki še danes tvorijo jedro trap reprezentance. Pod njegovim vodstvom je Boštjan Maček postal prvak na Sredozemskih igrah v Pescari leta 2009, istega leta je osvojil posamično in ekipno odličje s svojimi varovanci Boštjanom Mačkom, Denisom Vatovcem in Matejem Žniderčičem na evropskem prvenstvu v Osijeku. Leta 2011 je sledil nov mejnik, ko je z bronastim odličjem Boštjana Mačka na EP v Beogradu slednji osvojil tudi olimpijsko kvoto in se naslednje leto udeležil Olimpijskih iger, kjer je osvojil visoko sedmo mesto. Podobno uspešen je bil vodja tudi v predolimpijskem letu 2015, ko je na domačem evropskem prvenstvu v Gaju pri Pragerskem Boštjan Maček znova osvojil bronasto odličje in se kvalificiral na olimpijske igre v Rio de Janeiro. Leta 2017 je na Evropskem prvenstvu v Bakuju dosegel tudi prvo slovensko srebrno medaljo v mešanih parih v trapu, ki sta jo osvojila Tomaž Blazinšek in Jasmina Maček. Leta 2018 je sledil naslednji mejnik, ko je na Evropskem prvenstvu v avstrijskem Leobersdorfu Boštjan Maček postal evropski prvak, slovenska moška trap reprezentanca pa je z rezultatom 360 zadetkov postavila nov evropski rekord in na koncu po napetih dvobojih in razstreljevanju za odličja osvojila končno šesto mesto. Leta 2019 je s svojim mladinskim varovancem Renejem Mačkom osvojil tudi prvo bronasto odličje na svetovnem prvenstvu mladincev v italijanskem Lonatu. Velik uspeh pa je nato v letu 2022 dosegel še na svetovnem prvenstvu v Osijeku, ko sta v tekmi mešanih parov v trapu prvo zgodovinsko medaljo dosegla Jasmina in Boštjan Maček. V začetku leta 2023 pa je nato zaradi poslovnih in službenih obveznosti moral predati vodenje trap reprezentance svojemu nasledniku Igorju Macurju. Spoštovani Nikolaj, iskreno se ti zahvaljujemo za opravljeno delo, za ves trud in čas, ki si ga posvetil strokovnemu razvoju strelskega športa s puško šibrenico v Sloveniji. Čestitamo ti za vse dosežene uspehe in se ti ob tej priložnosti zahvaljujemo za dolgoletno nepozabno sodelovanje s posebnim priznanjem Strelske zveze Slovenije - poslikano tarčo.

 

Obvestila

SPONZORJI

                       Telekom1 160x160                              Sava1 160x160                               Lapua3 160x160                                

PARTNERJI

SV logo          Fundacija1          OKS1           Sloado1          MIZ                            

Kontakt

Strelska zveza Slovenije

Dolenjska cesta 11

1000 Ljubljana

tel.:+386 51346 326

mail: info[@]strelska-zveza.si

- Veliko datotek na naši strani je v PDF formatu. V kolikor jih ne morete odpirati, si namestite Adobe Reader.

- Imate novico za našo spletno stran? Pišite nam na info[@]strelska-zveza.si. Ne pozabite priložiti tudi fotografije.

- Pripombe, predloge in pobude posredujte na info[@]strelska-zveza.si

- Tekmovalci-ke, imate ideje ali predloge za izboljšanje vašega položaja? pišite na: tekmovalci.szs[@]gmail.com

Joomla templates by a4joomla