Na Strelski zvezi Slovenije smo z veliko žalostjo sprejeli novico, da je 12.12.2023 preminil naš legendarni strelec Franc Pinter - Ančo, ki je pustil nepozabne sledi v slovenskem strelstvu in parastrelstvu.

Ančo je nastopil na osmih paralimpijskih igrah (Barcelona 1992 - Tokyo 2021) in osvojil štiri medalje. Poleg tega je v svoji več kot 35-letni strelski karieri osvojil še 12 medalj na evropskih in svetovnih prvenstvih. Ančo se je v zgodovino Strelske zveze Slovenije vpisal tudi kot prvi parastrelec, ki je nastopal v državni ligi in drugih tekmovanjih pod okriljem Strelske zveze Slovenije. Za svoje dosežke je bil večkrat nagrajen tudi s strani Strelske zveze.

Dragi Ančo, pogrešali bomo tvoj večni nasmeh, optimizem in energijo. Počivaj v miru. Vsem njegovim sorodnikom, prijateljem, trenerki Polonci Sladič in Zvezi za šport invalidov Slovenije-Slovenski paralimpijski komite izrekamo iskreno sožalje.

Od njega se bomo poslovili v ponedeljek, 18. decembra 2023 ob 13.30 uri na pokopališču v Slovenski Bistrici. Žara bo položena v poslovilno vežico na dan pogreba ob 11.30 uri.

Poslovil se je naš Franc Pinter Ančo (1953 – 2023)

Slovenski parašport žaluje. V 70. letu je danes umrl legendarni paralimpijec Franc Pinter Ančo, dobitnik štirih paralimpijskih kolajn. Parašportu je bil na vrhunski tekmovalni ravni zapisan več kot 40 let, tekmoval je na osmih paralimpijskih igrah.

Franc Pinter se je rodil 24. decembra 1953 očetu Francu in materi Ljudmili. Odraščal je z že pokojnim bratom Milanom. Šolal se je v Slovenski Bistrici, potem na poklicni elektroinštalaterski šoli v Mariboru. Med letoma 1971 in 1977 je bil zaposlen v steklarni v Slovenski Bistrici. Leta 1977 se je v prometni nesreči poškodoval. Po rehabilitaciji se je leta 1978 upokojil. Že med rehabilitacijo se je seznanil s parašportom. Leta 1986 se je odločil in se povsem posvetil parastrelstvu, kjer je bil vrsto let v samem svetovnem vrhu.

Leta 1991 je v Avstriji prišel do norme za svoje prve paralimpijske igre v Barceloni (1992). Nastopil je na osmih paralimpijskih igrah (Barcelona, Atlanta, Sydney, Atene, Peking, London, Rio in Tokio) in osvojil štiri medalje za Slovenijo: tri srebrne (Atlanta, Sydney in Atene) in bronasto (Peking), vse z zračno puško stoje.

Bil je tudi evropski in svetovni prvak ter zmagovalec svetovnega pokala v parastrelstvu.

V Društvu paraplegikov Podravja je vodil strelsko sekcijo in sodeloval v organih društva. V strelskem društvu Impol je nad športom navduševal mlade.

Priznanja in nagrade:

• Bronasta medalja na paralimpijskih igrah, Peking 2008.
  • Srebrna medalja na paralimpijskih igrah, Atene 2004.
  • Srebrna medalja na paralimpijskih igrah, Sydney 2000.
  • Srebrna medalja na paralimpijskih igrah, Atlanta 1996.
  • Prejemnik Bloudkovega priznanja (2007)
  • sedemkratni športnik Slovenije med invalidi (1996, 2000, 2001, 2002, 2004, 2005, 2006)
  • Prejemnik velikih in malih statev Olimpijskega Komiteja Slovenije.
  • Prejemnik občinske nagrade in listine občine Slovenska Bistrica.
  • Prejemnik priznanj Športne zveze Slovenska Bistrica.

“Če nekaj delaš s srcem in imaš nekaj tako zelo rad, potem ti ni težko iti na trening. Strelstvo je zahteven šport, dril, dril, dril vsak dan, vsakič isti gibi … Da pa trajam, je pa nekaj zaslug v mojih genih, ki sem jih podedoval, pa seveda v trenerki Poloni, ki me vedno znova zna motivirati, da sem sposoben za vrhunske rezultate,” je pred paralimpijskimi igrami v Tokiu (2021) razmišljal Franc Pinter Ančo, ki je svoje kolajne in dosežke beležil pod taktirko trenerke Polone Sladič.

Ančo, hvala za vse! Hvala za tvojo skromnost, hvala za tvoj zgled in predanost. Hvala, ker si bil velik človek. Hvala za vse dosežke, s katerimi se je tudi po tvoji zaslugi parašport prislužil pozornost v slovenski javnosti.

V imenu Zveze za šport invalidov Slovenije-Slovenskega paralimpijskega komiteja sorodnikom in prijateljem izrekamo iskreno sožalje.

Vir: https://www.zsis.si/2023/12/12/poslovil-se-je-nas-franc-pinter-anco-1953-2023/

Obvestila

SPONZORJI

Telekom1 160x160                              Sava1 160x160                               Lapua3 160x160